X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce nu este în regulă cu afacerea murelor în Moldova

16 sep. 2023,, 15:00   Economie
2956 0

În Moldova sezonul de vînzare a murelor se apropie de sfîrșit.

În piețele urbane, se mai pot găsi încă oferte unice de mure, cu ridicata și cu amănuntul. Fermierii susțin că, chiar și pe plantațiile mici de mure, este încă posibil să se culeagă zeci de kilograme de mure de pădure pe zi, dar puțini sînt cei care fac acest lucru chiar și pe cont propriu, mai ales în detrimentul unei munci angajate costisitoare. Deși prețul ultimelor mure este la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani - 35-40 lei/kg (1,95-2,22 dolari/kg).

Mulți fermieri moldoveni de pomușoare de pădure intervievați de EastFruit sunt sceptici în ceea ce privește perspectivele vînzărilor active de mure tîrzii, spre deosebire de vînzările de căpșuni tîrzii. În viitorul apropiat, unii dintre ei intenționează să înlocuiască soiurile de mure tîrzii cu soiuri timpurii și extratimpurii. Aparent, acest lucru se datorează secetelor mai frecvente și mai severe. În acest an, plantațiile de mure timpurii s-au dezvoltat mai mult sau mai puțin normal în primăvară și la începutul verii, deși precipitațiile au fost insuficiente chiar și în această perioadă, agricultorii au foloseau adesea sistemele de irigații. Apoi, sistemele de irigare au fost utilizate în mod continuu, dar în condițiile unei veri anormal de calde, procesul nu a avut un efect sporit. Ca urmare, randamentul murelor cu maturitate medie și tîrzie nu a fost mare.

Acesta este și motivul pentru care în acest an aproape că nu au existat exporturi de mure din Moldova. Doar cîteva zeci de tone au fost trimise pe piața românească. În același timp, raportul dintre vînzările de mure de desert și cele industriale în acest sezon a fost de aproximativ 50/50, în timp ce în sezoanele anterioare 60-70% din recolta de mure era de obicei folosită pentru congelare și prelucrare.


2
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?