Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1341

Care sînt prețurile nucilor moldovenești și unde sînt exportate cel mai mult?

28 noi. 2023,, 13:15   Economie
4873 0

În Moldova, de mai bine de o lună, prețurile medii angro la nucile în coajă și miezul de nucă se află la unul dintre cele mai înalte niveluri din ultimii cinci ani (pentru luna noiembrie).

Potrivit operatorilor de pe piață, prețurile se mențin înalte din cauza cererii mari pentru nucile în coajă din partea reprezentanților companiilor importatoare, în special turcești.

La sfîrșitul lunii noiembrie s-au revigorat și furnizorii de nuci moldovenești în țările UE. Pînă de curînd, nu au existat livrări mari de acest produs pe piața UE, deoarece comercianții europeni așteptau un început activ al livrărilor de nuci americane din noua recoltă, dar probabil că sezonul nu a început așa cum se așteptau. Prin urmare, exportatorii moldoveni cred că vor avea vînzări externe bune în decembrie, relatează EastFruit.

Operatorii de pe piață menționează că piața este influențată în mare măsură de cumpărarea și vânzarea nucilor în coajă de înaltă calitate, cultivate în gospodării specializate. În special, prețurile de achiziție pentru nucile din soiurile franceze pot ajunge la 2,3 euro/kg, iar pentru "Chandler" - 2,8 euro/kg. Chiar și la nucile de diferite soiuri de la cumpărătorii intermediari, care colectează nuci în coajă de la persoane fizice în loturi mici, prețul mediu la sfîrșitul lunii noiembrie nu scade sub 35 lei/kg (1,97 dolari/kg).

Prețurile ridicate ale nucilor în coajă destinate exportului frînează în mod paradoxal creșterea prețurilor miezului de nucă. Pe de o parte, niciunul dintre marii comercianți sau cultivatori de nuci nu dorește să se angajeze în operațiuni de decojire a nucilor, care necesită multă muncă și sînt costisitoare. Pe de altă parte, cumpărătorii europeni și turci nu sînt dispuși să crească semnificativ prețurile pentru miezul sortat de înaltă calitate. S-ar putea ca loturile de miez de nuci de calitate superioară să se scumpească în ajunul sărbătorilor de iarnă.

0
6
2
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?