Transnistria stiri: 1362
Eurovision stiri: 499

Care este situația economică în Transnistria

26 sep. 2023,, 14:30   Economie
3485 0

Situația economică în Transnistria rămîne dificilă și tensionată.

Acest lucru se datorează diferitelor motive: impactul politicii externe și al factorilor economici.

Despre acest lucru a vorbit Serghei Obolonik, prim-viceprim-ministrul Dezvoltării Economice din Transnistria, în cadrul ședinței operaționale tradiționale din guvernul autoproclamatei RMN.

El a remarcat o scădere semnificativă a volumelor de producție în ianuarie-august în anumite sectoare. Astfel, ingineria mecanică și prelucrarea metalelor au arătat un rezultat cu 23% mai mic decît în aceeași perioadă a anului trecut. Aceeași situație se atestă și în metalurgie. Industria făinii și a cerealelor a scăzut cu 20%, industria chimică cu 4%, industria ușoară cu 3,5% și industria electrică cu 2%.

În același timp, primul viceprim-ministru a subliniat că în august s-a înregistrat o creștere a producției cu 13% față de luna precedentă și cu 6% față de nivelul de bază. Acest lucru se datorează influenței factorilor inflaționiști care cresc costul de producție și, ca urmare, prețurile. În general, în anul 2023, volumul total al producției industriale în diferite zone este cu 2% mai mic decît în aceeași perioadă a anului trecut.


Serghei Obolonik a remarcat dinamica pozitivă în sectorul energetic, unde există o creștere a exporturilor de energie electrică. El depășește indicatorii planificați. În plus, a fost înregistrată o creștere și în industria alimentară - cu 6%.

"Producția industrială din industria lemnului și a prelucrării lemnului, de asemenea, demonstrează o creștere. Acolo e existat o bază extrem de scăzută, iar acum este de plus 6%. Și în industria materialelor de construcții este plus 6%. Industria energiei electrice demonstrează o creștere de 10%. În general, sumele sînt mai mari. Dar, evaluînd starea actuală a lucrurilor, trebuie să spunem că producția noastră industrială este oprimată, ceea ce, desigur, afectează veniturile fiscale și, în general, veniturile populației, a acelor cetățeni din Transnistria care lucrează în sfera extrabugetară", a menționat ministrul Dezvoltării Economice din Transnistria.

Președintele guvernului autoproclamatei RMN, Alexandr Rosenberg, a atras atenția asupra cheltuirii corecte a fondurilor bugetare, ținînd cont de faptul că sarcina principală este de a sprijini stabilitatea și bunăstarea socială.

"Asimilarea este un subiect bun, dar eu aș recomanda să avem o atitudine gospodărească față de aceste lucruri. Să ne gîndim la ce ne așteaptă în viitor, care va fi situația. Deși avem o scădere generală a economiei, încasările au o anumită tendință. Dar aș dori să vă atrag atenția asupra faptului că tot ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor ar trebui să decurgă din ceea ce trebuie făcut în primul rînd. Și aceasta este plata salariilor, pensiilor și indemnizațiilor", a conchis prim-ministrul Transnistriei.

3
1
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?