Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Care ar putea fi recolta de prune în acest an în Moldova

2 oct. 2023,, 11:30   Economie
12989 0

Recoltarea în masă a prunelor se apropie de sfîrșit în Moldova.

Pomicultorii încearcă să accelereze procesul pentru a reuși să strîngă roada de pe ultimele plantații de prune de soiuri tîrzii (în principal "Prezident") înainte de răcirea vremii și începerea precipitațiilor, a căror probabilitate va crește pînă la sfîrșitul săptămînii viitoare, scrie EastFruit.

La etapa finală a campaniei de recoltare, managerii întreprinderilor horticole tind să presupună că recolta de prune din acest an poate fi mai mare decît prognoza inițială.

Anterior, EastFruit a anunțat că, potrivit experților USAID, recolta de prune în Moldova se va ridica la 85 mii tone. De asemenea, s-a presupus că țara va exporta aproximativ 70 de mii de tone de prune-2023.

Pomicultorii notează că la începutul recoltării prunelor de soiurilor tîrzii (de toamnă), datorită dimensiunii predominant mici a fructelor, mulți au avut impresia că recolta va fi relativ scăzută - sub 100 de mii de tone. Pe măsură ce campania de recoltare avansează, calitatea recoltei (predominanța fructelor mici și mijlocii) în ansamblu nu s-a schimbat. Cu toate acestea, mulți fermieri au remarcat în același timp că " pe copaci sînt o mulțime de prune".


În septembrie, conform observațiilor angajaților organizațiilor pomicole, cererea comercianților exportatori pentru prune - și nici măcar de cea mai bună calitate — a fost ridicată. Aparent, din această cauză, de la mijlocul lunii, prețul mediu cu ridicata al prunelor a crescut săptămânal cu 15-20%. La sfârșitul lunii septembrie, prețul (aproximativ 7 lei / kg, 0,39 dolari / kg) este încă semnificativ sub nivelul din în ultimii doi ani (9-10/kg, 0,51 dolari/kg). Cu toate acestea, prezența cererii încurajează chiar și micii fermieri să încerce să vîndă prune de calitate scăzută pe piața internă proaspătă. Deși înainte, pruna din acest segment al pomiculturii moldovenești era trimisă de cele mai multe ori la prelucrare sau nu se încadra deloc în categoria produselor comercializabile. Poate că și din acest motiv, operatorii de pe piață au impresia că recolta din 2023 poate fi mai mare decît anul trecut.

4
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?