Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Bolea a solicitat stabilirea listei agricultorilor aflați în incapacitate de plată și motivele insolvenței

7 dec. 2023,, 09:31   Economie
2131 0

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a cerut informații de la Asociația Lichidatorilor și Administratorilor din Republica Moldova privind situația fermierilor.

Scopul solicitării este de a stabili numărul agricultorilor aflați în incapacitate de plată și să identifice motivele care au dus la intrarea în insolvență. Datele vor fi examinate de comisia specializată pentru identificarea soluțiilor, a declarat ministrul de resort, Vladimir Bolea, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

„Evident că este un volum foarte mare de lucru. Am ferma convingere că comisia din care face parte și Camera de Comerț, fac parte administratorii de insolvență, fac parte reprezentanți de la importatorii de inputuri, sistemul bancar este reprezentat, toți vor trage concluziile corecte și va fi stabilită o listă de agricultori, care potențial au intrat sau care pot intra în incapacitate de plată. Suntem axați, cum am mai spus-o și înainte, pe identificarea întâi a motivelor pentru a veni ulterior cu soluții”, a declarat Bolea.

Precizăm că peste 5 miliarde de lei este suma creditelor acordate sectorului agricol de sectorul bancar. Potrivit Asociației Băncilor din Moldova, băncile pot oferi sprijin financiar permanent beneficiarilor de credite din sectorul agricol care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor de credit. Ajutorul vine în contextul în care agricultorii se confruntă cu dificultăți. Sursa precizează că pentru lunile noiembrie și decembrie curent se observă o ușoară tendință de scădere a capacităților de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol.

Amintim că agricultorii au organizat mai multe proteste în ultimele săptămâni, inclusiv ieri în fața Guvernului și a Parlamentului cerând, inclusiv moratoriu pe achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024. Reprezentanții Guvernului susțin că sunt în căutarea soluțiilor pentru a ajuta și în continuare fermierii. Agricultorii au anunțat că protestele vor continua și pe 8 decembrie.

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?