Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

Autoritățile și fermierii, puși în situația să-și schimbe modul de a face agricultură

11 iul. 07:03   Economie
2968 1

În condițiile în care cantitatea anuală de precipitații ajunge abia la 70% din norma în jumătatea de sud a țării, autoritățile și fermierii sînt puși în situația să-și schimbe modul de a face agricultură.

De această părere au fost Iurie Ușurelu, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD și secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, invitați ai emisiunii „Consens Național” de al RLIVE TV.

Iurie Ușurelu a declarat că un rol aparte în menținerea productivității la hectar îi revine irigării. Astăzi experții propun mai multe modalități de refacere și extindere a sistemelor de aducție a apei pe terenurile agricole.

„Proiectele naționale de creștere a suprafețelor irigabile se focusează pe dezvoltarea infrastructurilor de irigare de la sursă și pînă la cîmpul producătorului prin extinderea celor existente, construirea de la zero a stațiilor de irigare de la sursa deschisă spre terenul agricol și nu în ultimul rînd curățarea surselor de apă bune pentru irigare. Totodată încurajăm conectarea la sistemele de irigare a fermierilor reuniți în grupuri de producători locali”, a menționat Iurie Ușurelu.

La rîndul său, Vasile Șarban a spus că agricultura are nevoie de o irigare controlată, nu de una în detrimentul mediului.


„Irigarea trebuie să fie acolo unde apa este bună și solul poate fi irigat. Trebuie să trecem pe tehnici de irigare mai econoame cu senzori la diferite adîncimi, cu irigare prin picurare și micro aspersiune care permit utilizarea la maxim a resurselor de apă. Pentru a menține rezervele de apă de care dispunem avem nevoie de acoperirea unor lacuri cu panouri fotovoltaice pentru a reduce intensitatea evaporării apei”, a menționat secretarul de stat.

Actualmente în Republica Moldova sînt irigate aproximativ 40.000 de hectare de suprafețe agricole, în comparație cu aproximativ 300.000 de hectare irigate pînă în anul 1990.

Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală prevede ca în următorii șase ani să fie majorate suprafețele irigabile cu aproape 35.000 de hectare. În asemenea circumstanțe, statul încurajează crearea Asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigare prin oferirea de credite preferențiale și darea în folosință a unor sisteme centralizate de irigare în mai multe regiuni cu acces la surse de apă.

0
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?