Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Autoritățile îndeamnă agricultorii să-și asigure terenurile împotriva secetei

23 mar. 09:15   Economie
1932 0

În prezent, în Republica Moldova, doar 1,8 procente din terenurile agricole sînt asigurate împotriva secetei și a altor intemperii, afirmă reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Autoritățile de profil îndeamnă producătorii să-și asigure roada și susțin că mecanismul existent poate fi îmbunătățit, astfel încît să faciliteze procedura. La rîndul lor, agricultorii sînt reticenți în ceea ce privește asigurările, invocînd lipsa resurselor financiare și a comunicării eficiente între producători și asiguratori, transmite Moldova1.

Un impediment în asigurarea terenurilor agricole este lipsa de bani a fermierilor, care sînt nevoiți să acorde 10 procente din costul producției, a declarat fermierul din satul Mălăiești, Igor Ivanov, la Radio Moldova. Agricultorul a mai notat că, actualmente, se resimte și lipsa de încredere în companiile de asigurări și comunicarea ineficientă între aceste părți.


„Atîta timp cît fermierii este în prag de faliment și acele 10 % din recoltă i se pare mult. Un alt impediment este și lipsa de încredere în companiile de asigurări care este datorată lipsei de comunicații. Doi ani nu m-am asigurat din impedimentul lipsei de resurse, însă în ani mai buni evident că acest lucru se face, în special la culturile multianuale”, a menționat Igor Ivanov.

Pe parcursul anului trecut, au fost încheiate 410 contracte de asigurare a bunurilor agricole, dintre care 350 au fost subvenționate de stat, a subliniat șeful Secției Asigurări în Agricultură de la o Companie specializată, Oleg Galbură.

„Contracte reziliate nu avem, pentru că un contract odată ce se încheie, practic este dus pînă la capăt pe răspunderea noastră. Noi ne străduim să propunem agricultorilor un pachet care este caracteristic anumitor culturi și zone”, a relatat Oleg Galbură.

Deși terenurile asigurate constituie doar 1,8 procente, în ultimii ani s-a majorat cota de asigurare pentru animalele din fermele zootehnice, afirmă secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. El a mai spus că discuțiile cu fermierii la acest subiect vor continua, astfel încît să-i încurajeze să-și asigure recolta, în condițiile în care intemperiile devin tot mai frecvente și agresive.

„Este mecanismul și el poate fi perferctat, iar noi sîntem deschiși la acest lucru. În continuare, noi vom face primele la aceste plăți în proporție de 70 la sută. Cu cît mai mulți se vor asigura, cu atît mai accesibilă va fi asigurarea în agricultură”, a declarat Vasile Șarban.

Precizăm că, prin intermediul sistemului de asigurări, agricultorii își pot proteja plantațiile, recolta, animalele și tehnica agricolă.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?