COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1042)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6578(+9)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

ANRE dezminte afirmațiile lui Ioniță despre evoluția prețurilor la carburanți

30 iul. 11:45   Economie
1896 0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) dezminte declarațiile lui Veaceslav Ioniță în privința evoluției prețurilor la carburanți și recentele propuneri de modificare a prevederilor Legii nr. 461 privind piața produselor petroliere.

Potrivit ANRE, scopul acțiunilor respective este bulversarea opiniei publice și distragerea atenției factorilor decidenți, pentru a promova interesele unor jucători de pe piața produselor petroliere.

„Campania de denigrare se desfășoară pe fondul unor încercări disperate de boicot și șantaj din partea unor companii petroliere și grupuri de interese asupra instituțiilor de stat, inclusiv ANRE, pentru a reveni la condițiile legislației vechi, care era mult mai permisivă pentru eventuale scheme sau fraude.

Este vizibilă sincronizarea declarațiilor făcute și a argumentelor folosite de autorul acestora cu poziția agresivă promovată de o companie petrolieră cu portofoliu de afaceri important din Republica Moldova.

ANRE nu și-a depășit atribuțiile cînd a supus reglementării prețurile en-gros la produsele petroliere și a gazului lichefiat, aceste prevederi se regăsesc în redacția actuală a Legii 461/2001. Afirmațiile cu referință la acțiunile de lobby din partea ANRE în favoarea unor companii din piața produselor petroliere sînt false și fără substrat factologic.


În același timp, modificarea Legii 461/2001 privind piața produselor petroliere este stringent necesară, pentru a repara erorile grave admise în cadrul ultimilor modificări.

Proiectul dezbătut în cadrul audierilor publice organizate de către noul Parlament constituie o bună temelie pentru inițierea discuțiilor și vine să aducă reglementări clare, ușor de aplicat și de înțeles pentru toate părțile implicate, în special pentru consumatori.

Noua lege reprezintă un pas spre liberalizarea pieței produselor petroliere, limitarea reglementărilor excesive și apropierea de standardele europene în procesul de formare a prețurilor, care trebuie să fie corecte, transparente și ușor de verificat.

În contextul afirmațiilor privind existența unei ”piețe gri” de comercializare a produselor petroliere sau altor activități ilegale în sectorul dat, Agenția îndeamnă autorul să sesizeze instituțiile competente și să prezinte toate informațiile pe care le deține în acest sens.

În concluzie, ANRE respinge orice afirmații cu caracter denigrator la adresa Agenției sau acțiunile întreprinse de aceasta pentru stabilizarea situației pe piața produselor petroliere”, se arată într-un comunicat remis presei.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Intrarea în cafenele și restaurante ar putea fi permisă doar pentru cei testați sau vaccinați anti COVID-19. Care vor fi consecințele?
🔽🔽