X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Agricultorii spun că vor avea recoltă mică. Care ar fi cauzele

19 mai. 16:21   Economie
3507 0

Mai multe culturi agricole, precum grîul, orzul și rapița s-au dezvoltat prea rapid în această primăvară, cu aproape o lună mai devreme decît în mod obișnuit, din cauza temperaturilor ridicate din aprilie, susțin specialiștii.

Din acest motiv, spicul a atins doar jumătate din dimensiunea normală, iar agricultorii se tem că recolta va fi mai mică, atît cantitativ, cît și calitativ.

Conducătorul unei unități agricole din Sărătenii Vechi, Telenești, Timofei Moraru, a semănat toamna trecută aproximativ 550 de hectare de grîu. El a mai precizat că temperaturile anormale din luna aprilie au afectat culturile cerealiere, astfel, potrivit calculelor sale, în acest an va obține o recoltă mult mai mică.

„Temperatura a influențat, noi am făcut tot ce a trebuit”, a specificat Timofei Moraru.

La dezvoltarea rapidă a culturilor cerealiere de toamnă au influențat mai mulți factori, inclusiv lipsa precipitațiilor toamna și temperaturile ridicate iarna, susține reprezentantul Centrului Național de Cercetare și Producerea Semințelor „Selecția”, Boris Boincean.


„Noi am intrat în primăvară cu secetă, acum acea secetă se manifestă pronunțat. În cîmp sînt crăpături mari. Apă nu este, de aceea plantele cedează. Dacă nu vor fi ploi în continuare, situația poate fi critică”, a declarat Boris Boincean.

Boris Boincean a mai precizat că deocamdată nu se cunoaște ce impact au avut înghețurile din ultimele zile asupra culturilor agricole, în special a pomilor fructiferi.

Situația este similară și în România, unde, potrivit Serviciului de Meteorologie, seceta pedologică moderată și puternică ar putea afecta cultura grîului de toamnă pe suprafețe extinse în Moldova și Oltenia. Fermierii din județul Buzău au anunțat că acest fenomen le-a compromis deja o jumătate din recolta de grîu din anul curent. Astfel, peste 25.000 de hectare de cereale ar putea fi prejudiciate de secetă, iar agricultorii se așteaptă la o scădere cu aproximativ 50 la sută a productivității în comparație cu anul trecut.

0
1
2
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав