X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4059

Aeroportul Internațional Chișinău anunță inițierea unei noi licitații publice

29 mai. 09:19   Economie
3489 0

Aeroportul Internațional Chișinău anunță inițierea proces de desfășurare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate în scopuri operaționale destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages.

În scop de eficientizare a procesului, noua licitație se va desfășura conform noilor criterii:

  • Divizarea licitației în două loturi, 1 lot Travel Retail (magazine) și al 2-lea lot Food and Beverages (restaurante);
  • Reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7 aeroporturi;
  • Extinderea termenului contractului de locațiune de la 3 la 5 ani;
  • Criteriile obligatorii au fost reformulate, cu includerea explicațiilor suplimentare, fără a lăsa loc de interpretări.

Comunicatul informativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova la data de 31 mai 2024, iar odată cu acesta va fi publicat și Caietul de sarcini pe pagina oficială a aeroportului: www.airport.md.

Calendarul procesului de organizare a licitației publice este:

  • ⁠Depunerea cererilor pentru participare la licitație și vizitarea spațiilor: 1 iunie – 24 iunie 2024;
  • Examinarea dosarelor 25 iunie – 26 iunie 2024;
  • Desfășurarea licitației și anunțarea cîștigătorului – 27 iunie 2024.

După ce prima licitație, la care au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge, a eșuat, administrația Aeroportului a anunțat cea de-a doua licitașie. Și atunci, însă, singura companie care s-a înregistrat a fost Lagardere, ulterior licitația fiind anulată din nou.


Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail, care ar întruni toate condițiile de participare la concurs, care se regăsesc în caietul de sarcini.

În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

Deși de obicei, Agenția Proprietății Publice anunța informați despre desfășurarea licitațiilor de la Aeroportul Internațional Chișinău, acum, într-un răspuns pentru un activist civic, agenția dă de înțeles că nu are nici o legătură cu aceasta.

2
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?