X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Secetă severă în Italia. Mai multe regiuni au declarat stare de urgență

28 iun. 2022,, 21:30   Externe
3087 0

Seceta se răspîndește cu viteză în Italia, cu rîuri și rezervoare care seacă. Prognoza unor temperaturi mai ridicate este posibil să înrăutățească situația. Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență.

Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercînd să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă, în timp ce asociațiile agricole spun că producția va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.

„O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfîrșitul lunii iunie conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică”, a declarat organismul de irigații ANBI.

Cel mai lung rîu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice și care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a țării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

„Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs”, a declarat ANBI: „Debitul s-a înjumătățit în două săptămîni, scăzînd la puțin peste 170 de metri cubi pe secundă”, adăugînd că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a preveni intrarea apei sărate dinspre mare și distrugerea terenurilor agricole.


Marile lacuri din nordul țării se află deja sub sau aproape de minime record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei a scăzut, de asemenea, vertiginos. Rîul Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul rîului Aniene s-a înjumătățit.

Prognoza pentru restul lunii sporește îngrijorarea

Regiunea Lazio, centrată pe Roma, a declarat starea de urgență în această săptămînă, impunînd restricții în unele comunități, inclusiv interdicții privind utilizarea furtunurilor de apă și umplerea piscinelor.

Un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană a declarat joi că săptămînile de vreme caldă au crescut temperatura la suprafața Mediteranei cu aproximativ 4C peste media din perioada 1985-2005.

„Înțelegerea a ceea ce se întîmplă cu exactitate cu clima actuală este din ce în ce mai importantă, deoarece schimbările încep să aibă un impact concret asupra vieții de zi cu zi”, a declarat Gianmaria Sannino, șeful ENEA Climate Modelling.

Prognoza meteo pentru restul lunii sporește îngrijorarea, cu temperaturi care se așteaptă să fie cu 10-12C peste normal săptămîna viitoare, cu vîrfuri de pînă la 44C în insulele Sardinia și Sicilia.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?