Transnistria stiri: 1322
Eurovision stiri: 494

Republica Cehă examinează posibilitatea retragerii din ONU din cauza Hamas

29 oct. 2023,, 17:20   Externe
2598 0

Ministrul ceh al Apărării, Jana Černochová, propune retragerea țării sale din Organizația Națiunilor Unite din cauza rezoluției privind Orientul Mijlociu adoptată de Adunarea Generală a ONU, care, în opinia sa, sprijină Hamas.

Ea a scris despre acest lucru pe pagina sa de socializare, menționînd că doar 14 țări, inclusiv Republica Cehă, s-au pronunțat în mod clar împotriva atacului terorist fără precedent comis de teroriștii Hamas.

Ministrul ceh al Apărării a condamnat rezoluția Adunării Generale a ONU privind Orientul Mijlociu, considerînd că aceasta "exprimă sprijin pentru teroriști".

În opinia sa, Republica Cehă nu ar trebui să rămână într-o organizație care "sprijină teroriștii și nu respectă dreptul fundamental la autoapărare". Cernochova s-a referit și la numeroșii civili israelieni uciși de militanții Hamas și a comparat acțiunile grupării palestiniene cu atacul terorist de la 11 septembrie 2001 din SUA.

"Mi-e rușine pentru ONU", a scris Jana Černochová pe rețeaua de socializare X, propunînd Republicii Cehe să ia în considerare posibilitatea retragerii din această organizație internațională.


La 27 octombrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care solicita un armistițiu imediat în zona de conflict dintre Israel și Hamas. Documentul a fost susținut de 120 de țări. 14 state s-au opus, inclusiv SUA, Israel, Austria, Republica Cehă, Croația, Ungaria etc. Alte 45 de țări s-au abținut, inclusiv Moldova, precum și Ucraina, România, Bulgaria, Canada, Danemarca, Cipru, Estonia, Letonia, Serbia, Slovacia, Polonia, Suedia, Olanda, Marea Britanie și altele.

Rezoluțiile Adunării Generale a ONU, spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate, au un caracter mai degrabă simbolic și nu sînt obligatorii din punct de vedere juridic.

4
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?