Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Președintele sîrb a discutat despre situația din Kosovo cu secretarul de stat al SUA

2 feb. 12:45   Diverse
1263 0

Președintele sîrb Aleksandar Vučić a discutat despre situația din Kosovo și Metohija cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken.

Liderul sîrb a anunțat acest lucru pe Instagram.

„Am vorbit la telefon cu secretarul de stat american Anthony Blinken despre situația din Kosovo și Metohija, calea europeană a Serbiei și relațiile bilaterale dintre Serbia și Statele Unite. Am făcut schimb de opinii cu privire la dialogul dintre Belgrad și Pristina și am subliniat că pacea și stabilitatea în întreaga regiune și un viitor economic sigur sînt obiective cheie pentru toți oamenii care trăiesc în regiunea Balcanilor de Vest. Am convenit că există multe oportunități pentru Serbia și Statele Unite de a îmbunătăți parteneriatul și cooperarea bilaterală în diferite domenii", a declarat liderul sîrb.

Anterior, ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill, în cadrul unei întîlniri cu ministrul apărării al Republicii, Milos Vučić, a declarat că Statele Unite sînt gata să participe direct la echiparea armatei sîrbe și m-au bazat pe exerciții militare comune care urmează să fie organizate cît mai curînd posibil. În timpul conversației, ministrul a remarcat tendința de consolidare a relațiilor dintre SUA și Serbia și a mulțumit, de asemenea, ambasadei SUA pentru „influențarea calmării situației din nordul Kosovo și Metohija”.

În conformitate cu acordurile de la Bruxelles privind normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina din 19 aprilie 2013, în Kosovo ar trebui creată Comunitatea Municipalităților Sîrbe (CSM) – un organism autonom al sîrbilor care trăiesc în republica nerecunoscută. Vučić a declarat în repetate rînduri că țara sa și-a îndeplinit partea din acordurile de la Bruxelles, în timp ce kosovarii abia au început să dezvolte carta CSM și apoi au suspendat acest proces.


Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată la 10 iunie 1999, confirmă că provincia autonomă Kosovo și Metohija face parte din Serbia. Autoritățile din Kosovo au declarat unilateral independența provinciei în februarie 2008. Peste 60 de țări, printre care Moldova, Rusia, India și China, precum și cinci state UE se opun recunoașterii Kosovo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?