Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Premierul Japoniei a refuzat să majoreze salariile miniștrilor, după un val de critici

10 noi. 2023,, 17:45   Externe
1700 0

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida pledează pentru creşterea salariilor în ţara sa în faţa inflaţiei, însă a trebuit să renunţe la majorarea propriului salariu, în urma criticilor opiniei publice.

Guvernul nipon a elaborat un proiect de lege menit să majoreze salariile în întreaga administraţie publică, pînă la vîrful executivului. Salariul anual al lui Kishida urma astfel să fie majorat cu 460.000 de yeni (circa 2.850 de euro), pentru a totaliza 40,6 milioane de yeni (în jur de 250.000 de euro), transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

„Este adevărat că decizia de a majora salariul premierului şi miniştrilor a fost criticată de opinia publică niponă”, a declarat joi purtătorul de cuvînt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, potrivit AFP, preluată de Agerpres. „Trebuie evitat să se suscite neîncredere”, a mai adăugat el.

Ca atare, „dacă proiectul de lege este adoptat de Parlament, prim-ministrul, miniştrii şi miniştrii-adjuncţi au decis să vireze creşterile lor salariale în contul Trezoreriei publice”, a continuat Matsuno.

Kishida a dezvăluit săptămîna trecută un nou plan amplu de susţinere a economiei nipone, de peste 100 de miliarde de euro, pentru a uşura în special efectele inflaţiei asupra populaţiei şi a încerca să-şi întărească popularitatea oscilantă.


Inflaţia în Japonia a atins la începutul anului niveluri fără precedent după 1981 şi este în prezent mult peste obiectivul de 2% al Băncii Japoniei: 2,8% în septembrie.

Această creştere a preţurilor fragilizează puterea de cumpărare a gospodăriilor nipone, pentru că majorarea salariilor nu ţine pasul. Degringolada yenului în raport cu dolarul şi euro apasă se asemenea pe umerii consumatorilor niponi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?