Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ministerul georgian al Justiției spune că eliberarea lui Saakașvili este imposibilă

18 iul. 2023,, 22:40   Externe
1945 0

Nu există nicio posibilitate de a-l elibera pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili de la executarea pedepsei sau de a-i acorda o amînare în acest stadiu.

Acest lucru a fost declarat de ministrul Justiției, Rati Bregadze, într-un interviu acordat primului canal al televiziunii publice georgiene.

"În acest stadiu, în cadrul competenței noastre, nu există nicio posibilitate nici de a elibera această persoană (Saakașvili) de la executarea pedepsei, nici de a-i amîna pedeapsa", a declarat Bregadze cînd a fost întrebat dacă Saakașvili ar putea fi schimbat cu vreun infractor căutat de Georgia în Ucraina.
Bregadze a răspuns afirmativ atunci cînd a fost întrebat dacă acest lucru înseamnă că autoritățile georgiene exclud posibilitatea ca fostul președinte să își ispășească pedeapsa în Ucraina, de exemplu sub garanțiile Kievului, în orice mod alternativ.

Saakașvili a părăsit Georgia în 2013, după care în țară au fost inițiate patru dosare penale împotriva sa, în două dintre acestea politicianul fiind condamnat în contumacie la trei și șase ani de închisoare. În octombrie 2021, fostul președinte a sosit în secret în Georgia, dar a fost reținut. În mai 2022, din cauza deteriorării stării de sănătate, a fost dus la clinica privată "Vivamed" din Tbilisi, unde rămîne pînă în prezent. Poziția autorităților georgiene este că Saakașvili simulează o stare de sănătate gravă pentru a fi eliberat din detenție.

Autoritățile ucrainene și politicienii europeni au cerut în mod repetat autorităților georgiene să îl elibereze pe Saakașvili pentru tratament medical. De asemenea, există apeluri frecvente pentru ca președintele țării, Salome Zurabishvili, să îl grațieze pe fostul șef de stat.

2
3
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?