X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mark Rutte favoritul în cursa pentru desemnarea viitorului secretar general al NATO

28 noi. 2023,, 19:35   Externe
2498 0

Premierul olandez în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, în pofida şocului provocat de victoria extremei drepte la alegerile legislative în Olanda.

Stoltenberg mai are încă aproape un an din mandatul ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina, dar cursa pentru postul său este deja lansată la Bruxelles, unde marţi 28 noiembrie, are loc o reuniune a miniştrilor de externe din ţările NATO ce va aborda şi acest subiect, transmite agerpres.ro.

„Bun negociator", „prim-ministru experimentat", după 13 ani în fruntea guvenului în ţara sa, Mark Rutte, în vîrstă de 56 de ani, are mult sprijin în interiorul NATO, inclusiv din partea SUA şi a Franţei, aşadar bifează multe criterii, consideră mai mulţi diplomaţi din NATO intervievaţi de France Presse, care nu văd deloc un handicap în rezultatul alegerilor legislative din Olanda, cîştigate de partidul de extremă dreapta condus de euroscepticul Geert Wilders.

Problema găsirii unui înlocuitor pentru Stoltenberg pare stringentă, întrucît mai multe ţări, printre care Franţa, SUA şi Canada doresc o decizie rapidă pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să nu se vadă prinsă în mijlocul "tîrguielilor" de la Bruxelles pentru posturile din instituţiile UE după alegerile europarlamentare din iunie.

Totuşi, ambasadorul britanic pe lîngă NATO, David Quarrey, îndeamnă la prudenţă.


„Este un proces care va dura ceva timp", avertizează acesta. „Dacă vă amintiţi candidaţii precedenţi, veţi observa că sosesc adesea în ultimul moment. Deci, trebuie să aşteptăm şi să vedem", temperează la rîndul său un alt diplomat din NATO.

În acest timp, unele dintre cele 31 de state membre ale Alianţei susţin că a venit momentul ca o femeie să ocupe, în premieră, postul de secretar general al NATO.

Însuşi Mark Rutte, care luna trecută a confirmat public că este interesat de postul de secretar general al NATO, a recunoscut că ideea numirii unei femei în acest post îi diminuează perspectivele.

„Sînt şanse mari, dat fiind sprijinul politic pentru asta, ca acest post să fie oferit unei femei europene, ceea ce la fel este foarte bine", a spus el într-un interviu acordat postului de radio Den Haag FM.

Deocamdată însă o singură femeie şi-a manifestat public interesul, respectiv şefa guvernului eston, Kaja Kallas, dar ea nu întruneşte unanimitatea.

Unul dintre criteriile sugerate în interiorul Alianţei pentru selecţia viitorului secretar general este dacă ţara de origine a acestuia atinge ţinta de cel puţin 2% din PIB pentru bugetul apărării, criteriu dorit mai ales de cei care văd ţara lor avantajată într-o asemenea situaţie.

2
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?