Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1730

Luna, la cea mai mică distanță față de Pămînt din ultimii o mie de ani

23 ian. 21:30   Diverse
2016 0

Luna s-a apropiat de Pămînt la cea mai mică distanță din ultimul mileniu, însă oamenii nu vor putea vedea acest fenomen unic.

După cum informează Timeanddate, pe 21 ianuarie 2023, satelitul natural al planetei noastre s-a apropiat de noi la o distanță de 356.568 de kilometri.

S-a anunțat că ultima dată Luna s-a apropiat la o distanță mai mică de 356.570 km în anul 1030, iar data viitoare fenomenul se va repeta abia în 2368, relatează telegraf.com.ua .

Deoarece orbita Lunii nu este un inel perfect, ci arată ca o elipsă, distanța pînă la Pămînt variază în funcție de perioada lunii. În același timp, satelitul nostru este capabil să se îndepărteze de planetă pînă la o distanță de aproximativ 405 mii km.

În ciuda faptului că această apropiere a devenit un record încă din secolul al XI-lea, oamenii nu pot urmări acest fenomen, deoarece acum Luna se află la etapa de Lună nouă și a dispărut de pe cerul înstelat pentru cîteva zile.


Menționăm că, deși nu vom putea admira Luna uriașă, pe cer vom putea vedea un alt fenomen rar. Așadar, pînă la sfîrșitul lunii februarie vom putea vedea cometa ZTF, pe care în unele va zile o vom putea urmări cu ochiul liber. Ultima dată aceasta a putut fi văzută de pe Pămînt cu aproximativ 50 de mii de ani în urmă, iar trecerea actuală pe lîngă Soare va fi una de rămas bun, deoarece din cauza gravitației planetelor mari, ea va fi aruncată din Sistemul Solar și nu va mai putea să se întoarcă.

4
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий