X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1303

Livrările de gaz rusesc în Cehia, reluate

27 noi. 2023,, 17:15   Externe
2764 0

Unii comercianți au început în octombrie să importe în Cehia gaze rusești, ale căror livrări au încetat de la începutul acestui an.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Josef Sikela, relatează "Adevărul European" cu referire la Novinky.

Gazul rusesc a reprezentat 79,6 milioane de metri cubi, adică 1,2% din totalul livrărilor din ianuarie pînă la sfîrșitul lunii octombrie a acestui an. Informațiile despre anumiți importatori sînt un secret comercial.

Datele de la stația de transport Lanzhot din regiunea Moravia de Sud arată, de asemenea, că gazul rusesc a început să intre în Cehia.

"De la începutul lunii octombrie, la această stație de frontieră, gazul nu mai merge din Republica Cehă în Slovacia, ca înainte, ci din Slovacia în Republica Cehă. Iar acest lucru se întîmplă într-un volum de pînă la 100 de gigawați-oră pe zi", a declarat Lukasz Kovanda, economist șef la Trinity Bank, citînd informații de la Bloomberg. Pînă la 40% din gazul importat în Cehia provine în prezent din Rusia, a spus el.


Avînd în vedere că unele țări încă nu se pot lipsi de gazul rusesc, importurile sale în UE nu fac obiectul sancțiunilor, a spus Sikela.

"Cu toate acestea, aș considera că este corect ca consumatorii să fie informați dacă achiziționează gaz de la furnizori care cumpără gaz rusesc", a adăugat el.

Potrivit informațiilor preliminare ale ministerului, gazul rusesc a încetat să mai ajungă în Cehia de la începutul acestui an. Statul l-a înlocuit cu gaz din Norvegia și GNL din Olanda și Belgia. În anii precedenți, ponderea gazului rusesc era de aproximativ 97%.

"Este necesar să ne gîndim dacă trebuie să introducem măsuri restrictive la nivel național sau să continuăm să ne coordonăm acțiunile în întreaga UE", a declarat Sikela.

Anterior, guvernul ceh a declarat că a scăpat de dependența de gazul rusesc pentru prima dată în istorie.

În octombrie, premierul ceh Petr Fiala a declarat că țara sa va scăpa de dependența de petrolul rusesc în următoarele cîteva luni.

6
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?