Transnistria stiri: 1322
Eurovision stiri: 494

Joe Biden ar putea face o vizită în Israel

16 oct. 2023,, 15:45   Externe
2280 0

Israelul și SUA poartă discuții privind o posibilă vizită a președintelui american Joe Biden în Israel la sfîrșitul acestei săptămîni, au confirmat duminică trei oficiali israelieni și americani, relatează Axios.

Oficialii israelieni au declarat că premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat pe Joe Biden în Israel în timpul convorbirii telefonice pe care au avut-o sîmbătă.

Canalul israelian Channel 12 a raportat primul invitația.

Un oficial american a declarat că o posibilă vizită în regiune este luată în considerare, dar nu a fost luată nicio decizie.

Biroul premierului israelian a refuzat să comenteze.


Purtătorul de cuvînt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, a declarat pentru Axios: „Nu avem nicio nouă călătorie de anunțat".

Biden a oferit un sprijin neclintit Israelului după atacul Hamas din 7 octombrie. Totodată, Biden și administrația sa și-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea cu privire la agravarea crizei umanitare din Gaza, pe fondul bombardamentelor intense ale Israelului și a "asediului complet" al enclavei.

Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fîşia Gaza ar fi o „greşeală gravă", a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu difuzat duminică.

O potențială deplasare a lui Biden în Israel ar fi atît o dovadă de sprijin pentru Israel în războiul său cu Hamas, cît și un mesaj către Iran și Hezbollah de a nu se alătura conflictului.

Biden a discutat sîmbătă atît cu Netanyahu, cît și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. A fost a cincea convorbire telefonică a lui Biden cu Netanyahu de la atacul de la sfîrșitul săptămînii trecute.

Statele Unite au anunțat sîmbătă că trimit un al doilea grup de atac pe portavion în estul Mediteranei pentru "a descuraja acțiunile ostile împotriva Israelului sau orice eforturi de extindere a acestui război", potrivit secretarului Apărării, Lloyd Austin.

Un oficial egiptean a declarat pentru Axios că președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi organizează o conferință internațională despre războiul din Gaza la sfîrșitul acestei săptămîni, iar Biden a fost invitat să participe.

Mai devreme duminică, Sisi i-a spus secretarului de stat Tony Blinken că răspunsul Israelului la atacul Hamas a trecut de la autoapărare la pedeapsă colectivă, a precizat președinția egipteană într-o declarație.

Sisi i-a mai spus lui Blinken că lipsa oricărui orizont politic pentru palestinieni a dus la "o explozie de furie". El a spus că actuala criză este foarte periculoasă și ar putea avea consecințe asupra întregii regiuni.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a aterizat luni la Ierusalim pentru întrevederi cu premierul Netantyahu și președintele israelieni și alți oficiali, după un turneu în mai multe țări arabe.

2
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?