X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Israelul îşi recheamă ambasadoarea de la Madrid

30 noi. 2023,, 21:15   Externe
1600 0

Israelul a convocat-o joi la ministerul de externe pe ambasadoarea Spaniei, pentru a-i reproşa declaraţii ale premierului spaniol Pedro Sanchez, şi a rechemat-o pentru consultări pe ambasadoarea israeliană de la Madrid, informează Reuters şi AFP.

Convocarea reprezentantului diplomatic spaniol a avut loc din ordinul premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a comunicat că i-a dat instrucţiuni în acest sens ministrului de externe Eli Cohen după "declaraţia ruşinoasă a prim-ministrului spaniol în aceeaşi zi în care terorişti ai Hamas ucid israelieni în capitala noastră, Ierusalim".

Doi militanţi Hamas au ucis joi cu focuri de armă trei civili într-o staţie de autobuz din Ierusalim, fiind apoi ucişi la rîndul lor de soldaţi israelieni aflaţi în afara serviciului şi de un civil înarmat; în urma atacului s-au raportat cel puţin opt răniţi.


Sanchez a afirmat la televiziunea publică spaniolă RTVE că Israelul ar trebui "să îşi bazeze acţiunile pe dreptul umanitar internaţional", dar "după imaginile (din Gaza) pe care le vedem şi după numărul tot mai mare de morţi, în special băieţi şi fete, am îndoieli serioase". El îşi exprimase încă din octombrie "îndoieli legitime" pe aceeaşi temă şi apreciase vinerea trecută la Rafah, în Cisiordania, că reacţia militară a guvernului israelian la atacul Hamas din 7 octombrie este "disproporţionată".

Răspunsul diplomatic al Israelului la ultimele comentarii ale şefului guvernului spaniol a constat în rechemarea pentru consultări a ambasadoarei Rodica Radian-Gordon din Spania şi în convocarea omoloagei spaniole a acesteia de la Tel Aviv, Ana Maria Salomon Perez.

3
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?