X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Ilham Aliyev din Khankendi: "Nu au existat astfel de victorii în istoria Azerbaidjanului"

8 noi. 2023,, 21:00   Externe
1216 0

"Operațiunile militare desfășurate în ultimii trei ani, inclusiv operațiunea Farrukh, operațiunea Sarîbaba-Gîrkhgîz și altele, ne-au îmbunătățit semnificativ pozițiile strategice", a declarat Președintele azer Ilham Aliyev în timpul discursului său la parada militară la Khankendi cu ocazia zilei de 8 noiembrie - Ziua Victoriei.

Potrivit șefului statului, "aceste operațiuni au devenit, în același timp, mesaje pentru Armenia că nimeni și nimic nu ne poate opri, Karabahul este pămîntul azer, noi dictăm condițiile aici, iar voi trebuie să vă retrageți imediat forțele armate de pe pămînturile noastre".

"Dacă ar fi ținut cont de cuvintele mele atunci, nu ar fi fost nevoie de desfășurarea măsurilor antiteroriste în septembrie. Cauza tuturor necazurilor lor sînt ei înșiși. Necazurile lor nu au început acum trei ani, ci la începutul anilor 1990", a declarat președintele azer.

În discursul său, șeful statului a mai spus că "după operațiunea Shusha din 8 noiembrie, coloana vertebrală a armatei inamice a fost ruptă, iar o zi mai tîrziu inamicul a semnat un act de capitulare. La 23 aprilie curent, am restabilit pe deplin integritatea noastră teritorială prin preluarea controlului asupra frontierei azero-armene în direcția Lachin. Iar la 20 septembrie am restabilit pe deplin suveranitatea statului".

Declarînd că separatiștii sînt terminați o dată pentru totdeauna, șeful statului a remarcat: "Nu va mai fi loc pentru separatism în Azerbaidjan. Astăzi, statul azer controlează întregul teritoriu, iar motivul pentru acest lucru sînt oamenii noștri curajoși care se află astăzi în această piață și zecile de mii de soldați azeri. Am obținut această Victorie cu prețul sîngelui și al vieții lor".


"De 20 de ani ne apropiam de această zi, au fost efectuate lucrări pregătitoare, pozițiile Azerbaidjanului în plan juridic internațional au fost consolidate. Ca urmare a activităților noastre de succes în sfera politică, întreaga lume a început deja să înțeleagă că sîntem partea corectă. Reformele noastre în domeniul economic ne-au permis să construim o economie independentă, să nu depindem de nimeni, să ne construim viața în mod independent. O voință politică puternică ne-a permis să urmărim o politică externă și internă independentă și să nu permitem cuiva să intervină în afacerile noastre. Deși au existat multe astfel de încercări în istorie. Ne-am apărat statul, demnitatea națională, modul de viață, tradițiile, pentru ca nimeni să nu-și bage nasul în afacerile noastre", a mai precizat președintele.

Remarcînd că construcția armatei este considerată, fără îndoială, sarcina numărul unu, șeful statului a adăugat că principalii factori care au condus Azerbaidjanul la victorie au fost echipamentul material și tehnic, dotarea cu arme și muniții, îmbunătățirea capacității de luptă a armatei noastre și, mai presus de toate, educarea tineretului nostru în spiritul patriotismului.

"După victoria de la Shusha, inamicul era de fapt gata să capituleze și a semnat actul de capitulare o zi mai tîrziu. Și am oprit războiul", a declarat președintele.

"În acel moment, forțele noastre armate se aflau la un pas de Khankendi. Încetarea războiului în acel moment (după victoria de la Shusha - red.) a fost alegerea noastră conștientă. Faptul că astăzi desfășurăm o paradă militară aici, pe piața centrală din Khankendi, arată încă o dată cît de corectă și înțeleaptă a fost această decizie", a remarcat șeful statului.

La acea vreme (10 noiembrie 2020 - red.), nu mă îndoiam că va veni ziua în care drapelul Azerbaidjanului va fi arborat aici - în orașul Khankendi. Încetarea războiului de 44 de zile, la 10 noiembrie 2020, ne-a permis să returnăm regiunile Agdam, Kalbajar și Lachin fără niciun foc de armă.... Armenia a fost obligată să îndeplinească această cerere. Pentru că a văzut puterea Forțelor Armate ale Azerbaidjanului pe cîmpul de luptă și voința conducerii politice a Azerbaidjanului pe plan politic. Eliberarea regiunilor Agdam, Lachin, Kalbajar fără un singur foc de armă a salvat viețile a mii de tineri ai noștri. În orice caz, am fi eliberat aceste regiuni pe cîmpul de luptă. Cu toate acestea, numărul șehizilor noștri ar fi putut fi mai mare"...

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?