X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Henry Kissinger a murit la vîrsta de 100 de ani

30 noi. 2023,, 09:45   Externe
2442 0

Fost secretar de stat în mandatele președinților Richard Nixon şi Gerald Ford, Henry Kissinger a murit miercuri, 29 noiembrie, la vîrsta de 100 de ani, a anunţat firma sa de consultanță.

Henry Kissinger a murit la domiciliul său din Connecticut, a informat firma sa de consultanţă, Kissinger Associates, într-un comunicat, fără a preciza motivul decesului.

Un diplomat la fel de ascultat pe cît era de controversat, a fost admirat de unii ca un mare înţelept, urît de alţii, care îl vedeau ca o persoană crudă, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

S-a născut în Bavaria în 1923, apoi a fugit cu familia în SUA. A fost fiu de învăţător, a studiat la Harvard, unde ulterior a şi predat.

S-a impus ca imagine a diplomaţiei mondiale cînd republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă, în 1969, în calitate de consilier pe probleme de securitate naţională, apoi de secretar de stat – a deţinut ambele funcţii între 1973 şi 1975 şi a rămas în fruntea diplomaţiei sub conducerea lui Gerald Ford pînă în 1977.


La uIl Tempo, cotidian italian, l-a numeşte pe Kissinger „Deus ex machina”, adică „Dumnezeul din maşină”. În tragediile greceşti „deus ex machina” era un zeu care, în momentul în care intriga de pe scenă era atît de complicată încît nimeni nu-i mai dădea de capăt, cobora pe o sfoară şi rezolva problema.

„Un mare strateg”, îl alinta Wall Street Jurnal, principalul cotidian de busines al Americii, într-un mare articol care era dedicat la împlinirea a 100 de ani.

Kissinger este cel care a organizat întîlnirea dintre preşedintele SUA Richard Nixon şi preşedintele Chinei Mao Tse Dong, întîlnire care a normalizat relaţiile între cele două ţări, după 20 de ani de îngheţ. Se întîmpla în 1972.

Această înţelegere a permis Chinei să-şi înceapă parcursul de principală putere mondială spre care tinde azi.

2
0
1
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?