X 
Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Erdogan: "Apelurile secretarului general al ONU pentru o încetare a focului în Orientul Mijlociu sînt demne de laudă"

10 noi. 2023,, 14:15   Externe
2806 0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că apelurile secretarului general al ONU, António Guterres, pentru o încetare a focului în Orientul Mijlociu sînt demne de laudă și că acesta a văzut realitatea a ceea ce se întîmplă.

Erdogan a făcut această declarație în fața reporterilor la întoarcerea sa din Uzbekistan.

"Încă de la începutul [conflictului], întregul Occident, și în special SUA, a susținut Israelul. Iar dacă Guterres a prezentat o inițiativă cu adevărat demnă, și a făcut-o, înseamnă că există motive pentru aceasta. Așadar, el a văzut realitatea și adevărul a ceea ce se întîmpla. Secretarul general al ONU s-a situat de partea adevărului și a justiției", a declarat președintele turc, citat de agenția Anadolu.

Erdogan a vorbit și despre discuțiile dintre Ankara și Washington, potrivit cărora s-a propus creșterea numărului de vehicule de ajutor umanitar permise în Gaza pe zi, de la 20-30 în prezent la 500. Potrivit lui Erdogan, partea americană a răspuns favorabil.

"Sperăm că, dacă inițiativa cu 500 de camioane va funcționa, va aduce o oarecare ușurare. Pentru că medicamentele, alimentele, în special apa, sînt foarte necesare aici [în Gaza]", a declarat Erdogan.


Președintele turc și-a exprimat, de asemenea, îndoielile cu privire la sinceritatea declarațiilor Washingtonului privind acțiunile Tel Avivului, potrivit cărora există diferențe de abordare între administrația Biden și biroul lui Netanyahu, subliniind necesitatea unor acțiuni concrete.

"Avem nevoie de pași concreți, nu de declarații goale și acțiuni umanitare ostentative. Ei spun că urmăresc un plan de acțiune mai bun. Dar poate exista un plan mai bun decît rezoluțiile ONU? Dacă sînteți cu adevărat interesați de o încetare a focului, atunci faceți presiuni asupra Israelului pentru a pune în aplicare deciziile ONU", a declarat Erdogan.

1
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?