X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Ce au convenit Ilham Aliyev și Anthony Blinken

28 noi. 2023,, 15:30   Externe
1653 0

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, l-a sunat pe președintele azer Ilham Aliyev la 27 noiembrie.

Serviciul de presă al șefului statului azer a relatat că, în timpul convorbirii telefonice, Ilham Aliyev a remarcat că recentele declarații și măsuri luate de Statele Unite împotriva Azerbaidjanului au cauzat daune grave relațiilor azer-americane.

Șeful statului azer a declarat că declarațiile asistentului secretarului de stat al SUA, James O'Brien, despre Azerbaidjan la audierile din 15 noiembrie 2023 ale Subcomisiei pentru Europa a Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților sînt tendențioase, nu reflectă adevărul și sînt respinse de Azerbaidjan.

S-a subliniat faptul că partea azeră a luat în considerare declarația SUA privind amînarea reuniunilor bilaterale și a contactelor la nivel înalt cu privire la Azerbaidjan, precum și declarația potrivit căreia "legăturile bilaterale dintre Baku și Washington nu pot fi la fel ca înainte" și a reacționat în mod adecvat.

Ilham Aliyev a reamintit că, la 16 noiembrie, Ministerul azer de Externe a făcut o declarație pe această temă, iar partea azeră a anulat vizitele la nivel înalt din SUA.


În vederea normalizării relațiilor, secretarul de stat Anthony Blinken a solicitat permisiunea ca secretarul de stat adjunct al SUA, James O'Brien, să viziteze Azerbaidjanul în decembrie.

Ilham Aliyev a fost de acord cu propunerea cu condiția ca, după această vizită, să fie ridicată interdicția nejustificată de călătorie impusă oficialilor azeri de rang înalt privind vizitele în SUA. Secretarul de stat Blinken a răspuns că este de acord.

În același timp, Ilham Aliyev a menționat că propunerile înaintate de partea azeră Armeniei la 11 septembrie 2023 în legătură cu textul tratatului de pace au fost primite de Armenia la 21 noiembrie.

Astfel, a subliniat președintele azer, Armenia și-a amînat răspunsul cu 70 de zile. Baku consideră că întîrzierea de șaptezeci de zile demonstrează încă o dată că Armenia folosește textul tratatului de pace ca pretext pentru a întîrzia procesul de negociere.

În timpul discuțiilor, părțile au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la următoarea reuniune a comisiilor de delimitare a frontierei de stat, care va avea loc la 30 noiembrie la frontiera condiționată azeră și armeană.

2
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?