Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Blinken a discutat cu Aliyev și Pashinyan despre un posibil acord de pace

28 noi. 2023,, 13:30   Externe
2624 0

Secretarul de stat american Anthony Blinken a avut convorbiri telefonice cu premierul armean Nikol Pashinyan și cu președintele azer Ilham Aliyev.

Informația vine din partea Adevărului European cu referire la serviciul de presă al Departamentului de Stat al SUA.

După cum notează Ministerul american de Externe, Blinken a discutat cu ambii lideri despre posibilitatea încheierii unui acord de pace între Azerbaidjan și Armenia.

În conversația sa cu Pashinyan , secretarul de stat "a reafirmat sprijinul continuu al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei" și a subliniat eforturile de extindere a cooperării bilaterale cu Armenia.

În timpul conversației sale cu Aliyev, Blinken "a recunoscut suferința pe care acest lung conflict a provocat-o atît azerilor, cît și armenilor, și a remarcat beneficiile pe care pacea le va aduce tuturor celor din regiune".


De asemenea, în timpul conversației au fost discutate relațiile cu Azerbaidjanul. Blinken a remarcat "momentele problematice" recente și a vorbit, de asemenea, despre oportunitățile de consolidare a cooperării, în special în ceea ce privește procesul de pace, precum și despre importanța unui angajament la nivel înalt.

Anterior, consilierul prezidențial azer pentru politică externă Hikmet Hajiyev a declarat că discuțiile de pace dintre Erevan și Baku s-ar putea încheia cu succes, dar fără medierea Statelor Unite sau a Uniunii Europene.

Azerbaidjanul, care are legături strînse cu Turcia, a respins în mod repetat în ultimele luni discuțiile de pace mediate de SUA și UE, pe care le-a acuzat de părtinire pro-armeană.

În același timp, premierul armean Nikol Pashinyan a declarat că speră să încheie un acord de pace cu Azerbaidjanul în următoarele luni și să stabilească relații diplomatice cu această țară.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?