Criza energetică stiri: 775
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Australia anunță că nu va contesta extrădarea lui Julian Assange

21 apr. 22:00   Diverse
1319

Australia nu intenționează să conteste extrădarea către Statele Unite a lui Julian Assange, cetățean australian. Australia are încredere în sistemul de justiție britanic, a declarat, joi, ministrul de finanțe australian, Simon Birmingham, informează Noi.md cu referire digi24.ro.

Curtea Magistraţilor Westminster din Londra a emis, miercuri, un ordin de extrădare către Statele Unite, unde Assange, cetăţean australian, va fi judecat pentru publicarea unei serii de dosare clasificate privind activităţile militare şi diplomatice ale SUA, în special în Irak şi Afganistan.

„Avem încredere în independenţa şi integritatea sistemului judiciar britanic”, a declarat Simon Birmingham, ministrul de finanţe al Australiei, la canalul ABC, citat de Agerpres. Guvernul australian nu va face o obiecţie la extrădare, a precizat el.

Dacă va fi condamnat, Julian Assange riscă pînă la 175 de ani de închisoare. În prezent, el este deţinut în Regatul Unit, în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh.

Cu excepţia unui recurs, pe care avocaţii săi îl pot depune pînă în 18 mai, Julian Assange va fi extrădat în 28 de zile după decizia ministrei Priti Patel de a ordona extrădarea.

Birmingham a spus de asemenea că Australia ar continua să ofere asistenţă consulară lui Assange.

O coaliţie de 25 de organizații pentru drepturile omului - inclusiv Reporteri fără Frontiere şi Human Rights Watch - au criticat decizia de extrădare, numind-o „ameninţare gravă la adresa libertăţii presei în Statele Unite şi în străinătate”.

Australianul se luptă de mai bine de zece ani pentru a nu fi extrădat. El a petrecut şapte ani la Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a nu fi predat Suediei, unde s-a confruntat cu acuzaţii de agresiune sexuală, care de atunci au fost abandonate.

În cele din urmă, el a fost arestat de poliţia britanică în aprilie 2019 şi închis.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав