Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Au fost calculate pierderile Marii Britanii din cauza Brexit-ului

21 dec. 2022,, 20:15   Externe
2102 0

Pînă în iunie a acestui an, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) a costat țara 33 de miliarde de lire sterline, sau 40 de miliarde de dolari.

La aceste concluzii au ajuns experții de la Centrul pentru Reforme Europene, relatează TASS.

Potrivit calculelor lor, Londra nu a primit o asemenea sumă sub formă de investiții și venituri din comerț. În timpul studiului, analiștii au construit un model despre cum ar putea fi economia britanică dacă țara ar decide să nu părăsească Uniunea Europeană (UE). Pentru comparație, aceștia au folosit performanța pre-Brexit din economii avansate precum Norvegia, Germania, Statele Unite și Australia.

Experții au concluzionat că, dacă Brexit-ul nu s-ar fi produs, PIB-ul țării în al doilea trimestru al anului 2022 ar fi fost cu 5,5% mai mare. În același timp, volumul investițiilor în economie ar fi cu 11 la sută mai mare, iar volumele comerciale ale regatului ar fi cu 7 la sută mai mari.

„Există o diferență între ceea ce vor să spună politicienii despre Brexit și ceea ce ne arată statisticile. Cred că nu se mai poate spune că Brexitul nu a dăunat economiei Marii Britanii”, a conchis autorul raportului, șeful adjunct al centrului, John Springford.


Regatul Unit a părăsit UE în noaptea de 1 februarie 2020. La 1 ianuarie 2021 s-a încheiat perioada de tranziție, timp în care normele europene s-au aplicat în țară.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?