X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

60 de ani de la asasinarea lui J.F. Kennedy: Cele mai cunoscute teorii despre moartea fostului preşedinte SUA

22 noi. 2023,, 20:30   Externe
2345 0

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy, a fost ucis în urmă cu 60 de ani, în timp ce efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă prin Dallas.

Viaţa luxuriantă şi controversată, precum şi teoriile conspiraţioniste legate de moartea acestuia l-au transformat pe Kennedy şi familia sa într-o adevărată filă de istorie, scrie presa română.

Poate cel mai cunoscut membru al clanului Kennedy, John F. Kennedy, a militat toată viaţa pentru politică. La fel ca părinţii lui, care s-au ocupat să îi croiască un drum către Casa Albă, unde a şi ajuns în 1961. Cînd a obţinut mandatul, John era deja căsătorit de 10 ani cu Jacqueline.

Banii nu prea au contat pentru el. Salariul de preşedinte îl dona organizaţiilor de caritate. Totuşi, sumele colosale de bani nu au fost suficiente pentru a le asigura fericirea membrilor clanului Kennedy. Ghinioanele parcă s-au ţinut lanţ dintotdeauna de aceştia. Toată lumea vorbeşte despre un blestem.

În 1948, familia s-a aflat în fața unei noi tragedii. Cel mai mare copil al familiei Kennedy, Joseph Kennedy Jr s-a înrolat în armată și a luptat pe frontul european ca pilot de avion. El a murit în august 1944, la 29 de ani, cînd avionul pe care îl pilota a explodat deasupra Canalului Mînecii.


Una dintre surorile lui John, Kathleen, a murit la 28 de ani în urma unui accident aviatic, în Franța. Rosemary, de altfel, a murit în 2005 şi a fost al cincilea copil decedat din familie, însă primul a trecut în nefiinţă din cauze naturale.

Cea mai cunoscută tragedie a familiei a fost asasinarea lui Kennedy, din 1963. Moartea președintelui la 46 de ani a șocat americanii la momentul respectiv, iar astăzi – 60 de ani mai tîrziu – mulți americani încă nu cred că Lee Harvey Oswald a fost adevăratul responsabil pentru asasinat.

Ziua de 22 noiembrie 1963 va rămîne una neagră pentru americanii şi fanii lui John. Preşedintele se afla într-o coloană prezidenţială, alături de guvernatorul din Dallas, dar şi cele două soţii ale lor, cînd, două gloanțe i-au străpuns capul, iar un altul l-a rănit pe guvernator. Unele teorii spun că ar fi vorba de trei gloanţe.

O altă teorie amplu discutată susține că Mafia ar fi fost responsabilă pentru asasinarea lui Kennedy. Președintele și fratele său s-ar fi aflat în conflict deschis cu mafia, făcînd presiuni pentru combaterea acestui flagel național.

O a două conspiraţie implică Uniunea Sovietică. John adoptase o poziție împotriva blocului sovietic, cu care Lee Harvey Oswald ar fi avut legături. Ar fi fost recrutat și manipulat de serviciile secrete, cu scopul de a-l ucide pe președinte.

Şi agenţi din guvernul american ar fi fost implicat în asasinarea lui. CIA sau FBI, ar fi dorit să îl extermine pe președinte, inclusiv pentru politica sa externă.

Şi viaţa amoroasă a fostului preşedinte a fost una plină de controverse. La fel şi relaţia cu starul anilor 50, Marilyn Monroe.

Povestea de dragoste dintre cei doi a fost făcută publică la mai bine de zece ani de la moartea lui.

Un celebru scriitor a dezvăluit că fostul preşedinte a avut o relaţie şi cu Audrey Hepburn.

De-a lungul timpului, sute de producţii de film au ecranizat viaţa preşedintelui Kennedy şi a mult controversatului clan.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?