Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Vasile Chirtoca: "Trebuie să aprobăm cît mai repede cerințele pentru documentația urbanistică pentru dezvoltatorii din Chișinău"

25 dec. 2020,, 12:56   Capitala
12243 0

Consiliului municipal Chișinău ar trebui să cît mai repede să ajungă la un consens cu privire la faptul cum ar trebui să se dezvolte orașul în lipsa unui plan general modificat, să stabilească cerințele pentru documentația pe care ar trebui să o reprezinte constructorii la etapa inițială de proiectare și să ofere posibilitatea de a aproba documentația de urbanism, pentru a continua construcțiile în capitală.

Această opinie într-un interviu pentru portal Noi.md a fost exprimată de consilierul municipal Vasile Chirtoca, menționînd că, împreună cu colegul său, Alexandru Bondarenco, el a elaborat un proiect de decizie privind stabilirea modului de elaborare a planurilor generale zonale și detaliate. Proiectul acestei hotărîri urmează să fie examinat la începutul anului viitor.

Vasile Chirtoca a amintit că de-a lungul anilor Chișinăul este o arena de luptă între dezvoltatori, companii de construcții, investitori pe de o parte și locuitori ai orașului, pe de altă parte. În același timp, pe chișinăuieni, de multe ori, nu-i întreabă nimeni, invadînd mediul lor de trai obișnuit în care trăiesc de zeci de ani. Oamenii s-au născut, au crescut, s-au căsătorit, au crescut copiii într-un anumit loc. Și dintr-o dată, la un moment dat, oamenii văd un gard - cineva începe să construiască ceva chiar în curțile lor. Infrastructura socială și de transport este distrusă. Firește, acest lucru provoacă indignarea oamenilor și, respectiv, apar conflicte", a menționat consilierul municipal.

Potrivit lui, unele conflicte au fost rezolvate cu cîțiva ani în urmă, atunci cînd a fost luată decizia de a restricționa construcțiile, prin care s-a interzis construcțiile în interiorul cartierelor existente. Dar, în general, situația nu s-a schimbat radical, pentru că nu a fost stabilită deocamdată cerința cu privire la documentele pe care ar trebui să le reprezinte dezvoltatorii la etapa inițială de proiectare.

"Pornind de la aceasta, în luna martie a acestui an, împreună cu colegul meu Alexandr Bondarenco, am elaborat un proiect de decizie cu privire la ordinea stabilită în oraș pentru documentația de urbanism. Este vorba despre planurile zonale și detaliate de urbanism”.


Respectiv, proiectul de decizie a fost publicat. Am obținut avizul Centrului Național Anticorupție, Ministerului Economiei. Am primit propuneri de la Departamentul Arhitectură și alte organizații interesate. Noi am luat în considerare aceste propuneri. Între timp au avut loc multe alte evenimente, în conformitate cu care vor fi făcute modificări în acest proiect de decizie.

Cred că în curînd el va fi pus pe ordinea de zi a ședinței comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare și în ianuarie 2021 curent va fi inclus pe ordinea de zi, sper, a primei ședințe a consiliului municipal din anul următor", a menționat Vasile Chirtoca.

"Acest document trebuie adoptat repede pentru a nu descuraja construcțiile. Avem o industrie a construcțiilor dezvoltată, au fost create multe locuri de muncă. Și dacă reprezentanții diferitor partide politice din Consiliul Municipal Chișinău nu vor avea o opinie comună cu privire la modul în care trebuie de dezvoltat orașul în lipsa unui plan general modificat, atunci nu vom putea continua construcțiile în masă în orașul Chișinău", a subliniat consilierul municipal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?