X 
Preşedintele stiri: 4167

Trecut - prezent: Conacul Catargi din Chișinău

11 aug. 06:30   Capitala
10487 0

Portalul Noi.md aduce în atenția dumneavoastră noi fotografii din seria „Trecut - prezent”, care ne permit să vedem cum s-a schimbat Chișinăul de-a lungul timpului.

De această dată vă propunem spre comparație fotografia unei clădiri din centrul Chișinăului, de pe strada Columna 106, unde se află un conac cu o istorie de 170 de ani.

Este cunoscută drept Conacul Catargi și locuința Comandantului suprem al Marelui Duce Nikolai Nikolaevici, iar acum este un monument de arhitectură de importanță națională, care se află într-o stare excelentă.

Casa nu și-a schimbat mult aspectul de cînd a fost construită și chiar a devenit mai frumoasă, deoarece a fost vopsită în culoare galbenă.


Potrivit participanților la forumul oldchisinau.com, pe această stradă - Căușeni (mai tîrziu a fost numită Nikolaevskaia, în perioada sovietică - Frunze) – și a început construcția părții vechi a Chișinăului. Iar printre primele case, în 1854 a apărut un conac frumos construit de un locuitor bogat din Basarabia Egor Catargi. Arhitectul a fost O. Gaschet.

Mai tîrziu, casa a deținut-o fiul său - Ivan Egorovici Catrgi, care a fost lider al nobilimii din 1881 pînă în 1897. Casa lui Ivan Catargi și a soției sale Olga a fost un loc important în viața culturală și socială a Chișinăului. Aici erau organizate serate și baluri, veneau oaspeți distinși și se organizau concerte. În 1877, proprietarii au oferit casa cartierului general al Comandantului Suprem al teatrului de război din Balcani.

Potrivit locals.md, în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei casa a fost grav avariată, dar a fost restaurată în 1948.

În perioada sovietică, pînă în 1987 clădirea a fost un bloc de apartamente cu două intrări. După cutremurul din 1986, casa a fost declarată improprie pentru locuit, iar locuitorii au primit apartamente noi. La sfîrșitul anilor '80 - începutul anilor '90, o parte din blocurile de apartamente cu un etaj care se aflau în interiorul curții au fost demolate.

Conacul a suferit o renovare majoră. Casa nu s-a schimbat prea mult la exterior și astfel ne putem imagina cum trăiau oamenii din Chișinău la mijlocul secolului al XIX-lea.

Mai multe fotografii cu orașul Chișinău din cadrul proiectului Noi.md „Trecut-prezent” puteți urmări la următorul link.

37
2
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав