Din 2019, de cînd a fost dată în exploatare clădirea, subsolul este plin cu apă. Pentru ca apa să nu ajungă la etajele superioare, oamenii au instalat o pompă. Mai mult, o dată pe săptămînă, o persoană cară apa cu găleata. Locatarii se tem că într-o bună zi în apartamente va apărea mucegaiul. Pe de altă parte, reprezentantul companiei de construcții susține că se caută soluții pentru a rezolva problema.
„Au fost mai multe adresări la compania de construcții ca să fie soluționată problema apelor subterane din subsolul casei. Am ajuns în 2023, problema nu este rezolvată, este agravată. Pînă cînd nici o soluție nu a găsit compania de construcții, nu sînt deloc receptivi, toate scrisorile care au fost adresate dumnealor rămîn fără răspuns”, reclamă una din locatarele blocului de locuințe.
VOX: „Eu am o debara, adevărul e că este la etajul 2, nu la 3. Dacă mucegaiul de la etajul 3 urcă în cîțiva ani la 2, respectiv, ajunge și la nivelurile de mai sus. Atunci cînd cumperi un apartament, cumperi și ogradă, cumperi și scară, cumperi și bloc, cumperi și vecini. Noi vrem să avem o ogradă și o casă sănătoasă, nu o ogradă plină de mucegai.”;
„Companiile de succes de obicei își recunosc greșelile pentru ca să își păstreze reputația. Am și eu o debara la nivelul 2. La momentul actual, eu am scos toate lucrurile de acolo pentru că nu știu ce se poate întîmpla.”
Mai mult, din cauza apei, locatarii blocului cu 21 de etaje nu pot folosi nici ascensorul care duce la debarale.
„Liftul, în primul rînd, nu putem să îl pornim din cauza apei. Nici nu putem să luăm o debara, că este numai apă în ele. La momentul dat este o persoană care deservește, care strînge apa în fiecare săptămînă, dar, dacă se duce omul acela, cred că va fi și inundație”, relatează un locatar.
Potrivit administratorului de bloc, compania nu ar fi efectuat lucrări de hidroizolare, fapt ce duce la acumularea apei.
„Anul acesta ne-am adresat la autorități după ce am văzut că nu se clarifică situația, am încercat amiabil la Agenția Supraveghere Tehnică, la Primărie, Pretură. Cu părere de rău, răspunsurile la toți au fost sau să rezolvăm amiabil sau să ne adresăm în instanța de judecată”, susține Sergiu Bocancea, administrator de bloc.
Contactat de Moldova 1, directorul companiei de construcții, Vladimir Tonu, susține că blocul nu a fost construit de la zero, ci a fost cumpărat de la o altă companie. Acesta afirmă că poartă discuții cu ea pentru a rezolva problema.
„Noi am finalizat lucrările, dar responsabil în cartea tehnică și responsabil pentru lucrările de ciclul zero îi aparțin companiei. Iar noi nu înseamnă că am spus că nu examinăm și nu căutăm soluții cum să o scoatem la capăt. Că nimerește apă în subsol nu există niciun pericol, nu se distruge nimic, dar problema trebuie soluționată.”Reprezentantul primei companii care a construit cele trei niveluri ale blocului susține că sînt în căutarea unei soluții și dă asigurări că problema va fi remediată.
„Am discutat problema și niște acțiuni concrete, dar încă nu s-a început nimic. Păi sigur că va fi rezolvat, dar este un caz care trebuie analizat bine și de luat o decizie corectă”, afirmă Vasile Chirică, directorul primei companii de construcții.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, afirmă că se va documenta cu privire la acest caz și va veni cu un răspuns.
„Eu voi verifica pentru că nu cunosc despre caz, voi verifica cu Agenția de Supraveghere Tehnică. Eventual, evident că vom interveni pe competențele noastre.”
Blocul are 142 de apartamente, în el locuiesc peste 300 de oameni.
Adăuga comentariu