X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Reluarea programului prelungit în școlile din capitală, sub semnul întrebării

6 feb. 14:20   Capitala
1756 0

Funcționarea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală rămîne în continuare incertă. Pentru a găsi o ieșire din situație, unele instituții de învățămînt au inclus în orele de program prelungit, activități extrașcolare suplimentare.

În altele, părinții solicită reluarea grupelor cu program prelungit, iar directorii spun că așteaptă o decizie mai clară din partea autorităților privind modul de funcționare a grupelor, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

Deocamdată nu există claritate în ceea ce privește modul în care vor funcționa grupele cu program prelungit, iar școlile așteaptă o hotărîre a autorităților municipale în acest sens, afirmă directorul adjunct al Liceului „Mihai Eminescu”, din capitală Natalia Guțu.

„Așteptăm rezultatele de la autoritățile superioare pentru a ne propune soluții, pentru că copiii au nevoie de grupe și părinții au nevoie ca să nu stea copiii pe drum”.

Pentru a depăși situația creată, a fost majorat numărul de activități extrașcolare în mai multe școli, iar părinții nu achită nicio taxă, a menționat directoarea Liceului „Alexandru Ioan Cuza”, Tatiana Tverdohleb.


„Nu nu avem taxe, noi funcționăm în continuare, doar că am suplinit grupele cu niște ore extrașcolare, ore de sport, cercuri. Așa am ieșit din situație”.

Părinții spun că sînt nemulțumiți de închiderea grupelor cu program prelungit, iar unii ar fi de acord să plătească o taxă pentru funcționarea acestora.

Șeful Direcției Educație din municipiul Chișinău, Andrei Pavaloi a declarat că, după ce Comisia Situații Excepționale a anulat formula de finanțare a grupelor cu program prelungit propusă de primărie, prin care părinții achitau anumite sume fixe lunare, acum, Ministerul Educației ar trebui să-și asume plata acestora.

„A fost un mecanism în baza normelor legale care să devină funcțional și ușura inclusiv activitatea financiară a părinților. Acum aceste sume urmau să fie achitate dintr-un serviciu prestat de 360 de lei prin bancă, lucru care a fost blocat de Ministerul Educației”.

Anterior prim-ministrul Dorin Recean a afirmat că părinții nu trebuie să plătească nicio taxă pentru programul prelungit al elevilor, întrucît grupele sînt finanțate din bugetul de stat.

Precizăm că pînă în acest an, în total, în municipiul Chișinău erau peste o mie de grupe cu program prelungit și erau înscriși aproximativ 30 de mii de elevi.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?