COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7918
Criza energetică stiri: 533

Lucrările de reconstrucţie ale celei mai mari sinagogi din Chişinău au început

17 noi. 2021,, 09:30   Capitala
2089 0

Lucrările de reconstrucţie ale celei mai mari sinagogi din Chişinău au demarat în aceste zile. Monument istoric şi de arhitectură, cu o vechime de peste un secol, ar trebui să se schimbe la faţă în cel mult doi ani, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Toate cheltuielile sînt suportate de către comunitatea evreiască.

După ce mai mulţi ani reprezentanţii comunităţii evreieşti s-au judecat cu statul, ei au primit dreptul de proprietate asupra sinagogii de pe strada Rabbi Ţirilson. S-a emis şi autorizaţia pentru reconstrucţia clădirii aflată în ruină. Şantierul a fost deschis, iar acum se fac lucrări de consolidare.

Ion Ștefăniță, director, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor: „Se execută primele lucrări la etapa de restaurare şi reconstrucţie. La moment se iau toate măsurile de consolidare pentru a conserva la maxim tot ce s-a mai păstrat. Iată cam aşa va fi cromatica. Este foarte frumos. Se va finaliza şi cu un concept de iluminat nocturn”.

Sinagoga de la începutul secolului XX este monument istoric şi de arhitectură de nivel national. Ea face parte din ansamblul de 60 de sinagogi existente odinioară în Chişinăul Vechi. În prezent, sinagogile rămase pot fi numărate pe degete. Investiţia pentru întregul proiect de reconstrucţie este de 68 de milioane de lei iar banii au fost adunaţi de către comunitatea evreiască. Din bugetul de stat nu a fost alocat niciun leu.

Ion Ștefăniță, director, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor: „Nu doar sinagogile şi patrimoniul evreiesc are nevoie de investiţii. Cineva în mediul on line m-a întrebat- de ce nu se investeşte în cimitirul naţional al eroilor. Cei care decid mecanismul de finanţare trebuie să fie cu voinţă politică”.

După restaurare, sinagoga va fi centru de întîlnire pentru comunitatea de evrei din Republica Moldova. Tot aici se va oficia şi serviciul divin. În anul 1993, sinagoga a fost inclusă pe lista obiectivelor istorice de nivel naţional.

1

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X