Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Locuitorii a 173 de apartamente din Chișinău vor consuma cu pînă la 30% mai puțin agent termic

22 dec. 2022,, 21:00   Capitala
2895 0

Locuitorii a 173 de apartamente din municipiul Chișinău vor consuma cu pînă la 30% mai puțin agent termic datorită unui sistem de încălzire centralizat mai eficient, instalat cu sprijin extern. Sistemul vechi cu distribuție pe verticală a energiei termice a fost schimbat cu unul modern, cu distribuție pe orizontală. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Green City Lab Moldova și Termoelectrica.

Totodată, noul sistem oferă acces și la apă caldă menajeră centralizată, care a lipsit în aceste blocuri multietajate mai mult de 20 de ani.

Majoritatea blocurilor locative din Chișinău, conectate la sistemul de termoficare, au un sistem de distribuție internă a energiei termice pe verticală. Acest sistem nu oferă posibilitatea de a seta nivelul de căldură dorit, iar facturile sînt emise în baza consumului comun înregistrat la nivel de branșament. Achitarea se face prin intermediul gestionarilor fondului locativ, care divizează suma totală la numărul de consumatori individuali, în funcție de cîteva criterii, unul din acesta fiind suprafața apartamentului.

Noul sistem de distribuție a energiei termice oferă însă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a regla nivelul temperaturii în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament are contor care monitorizează consumul, în baza căruia va fi emisă factura.

Un proiect-pilot similar de schimbare a sistemului de distribuție a căldurii de pe verticală pe orizontală a fost implementat în acest an și în municipiul Bălți.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?