X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 509

La Stația de epurare din Chișinău au loc controale

10 dec. 2021,, 11:15   Capitala
2775 0

Conducerea Inspectoratului pentru Protecția Mediului confirmă că la Stația de epurare gestionată de Î.M „Apă-Canal Chișinău” s-au desfășurat controale, în luna septembrie.

Prin urmare, s-a constatat un management defectuos și indici ai poluării ce depășesc norma admisibilă. „Apă-Canal Chișinău” ar urma să achite către bugetul de stat prejudiciul adus mediului.

„Activitățile de control au fost demarate în baza unei sesizări din partea Centrului de Sănătate Publică și viza faptul că la stația de epurare a fost depistată salmonella. Noi, ca organ de control responsabil de activitățile de protecție a mediului, eram obligați să inițiem un control inopinat, în cadrul prelevărilor probelor de apă fiind antrenat atât Laboratorul de referință al Agenției de Mediu, cât și cel al Stației de epurare Chișinău”, a spus șeful adjunct al Inspecției pentru Protecția Mediului Chișinău, Ion Caliniuc.

Potrivit informațiilor enunțate de Caliniuc, controlul s-a început la 13 septembrie și a ținut cîteva zile. Prin urmare, s-a luat act de cunoștință cu caracteristicile stației de epurare, au fost prelevate probe de apă și a fost încheiat un proces verbal de control.

„Există depășiri de azot în amoniu, ceea ce denotă faptul că stația de epurare lucrează insuficient. Noi eram obligați să întreprindem măsuri, în conformitate cu legislația în vigoare, Inspectoratul pentru Protecția Mediului urmînd a asigura finalitatea procedurii de control”, a punctat șeful IPM, Ion Bulmaga.


În plus, Bulmaga spune că S.A „Apă-Canal Chișinău” ar desfășura „un management defectuos la stația de epurare biologică” și că în paralel ar contracta cu agenții economici care își desfășoară activitatea în municipiul Chișinău.

„Ei preiau ape uzate cu un conținut de poluanți peste norma admisibilă asumându-și riscul epurării insuficiente a acestora. Acest lucru a fost depistat în cadrul mai multor verificări, anterior fiind inițiat un proces penal pe acest fapt. Cu părerea de rău, supărările factorilor de decizie le înțeleg, însă sănătatea oamenilor trebuie să aibă prioritate”, a spus Bulmaga.

Cît despre prejudiciu adus mediului constatat de IPM, șeful instituției susține că banii ar urma să ajungă la bugetul de stat.

„Prejudiciul a fost înaintat spre achitare, iar în cazul în care nu se vor conforma, vor urma unele acțiuni care vor fi demarate, cuantumul prejudiciului cauzat mediului fiind recuperat pe cale civilă”, spune șeful IPM.

Reacția IPM vine după ce la 9 decembrie, primarul capitalei, Ion Ceban, a sesizat pretinse atacuri asupra întreprinderii municipale „Apă-Canal”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?