Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

La Biblioteca Națională a fost inaugurată expoziția de documente secretizate

17 aug. 2022,, 16:45   Capitala
2690 0

Începînd de miercuri, 17 august, Biblioteca Națională va găzdui expoziția de documente „Istoria memoriei prin „ceața” timpurilor”, organizată cu prilejul marcării a 190 de ani de la fondarea instituției. Vernisajul cuprinde un spectru variat de documente secretizate, din colecțiile bibliotecii, transmite realitatea.

Expoziţia reflectă colecţiile speciale secretizate denumite Fond Secret (Секретное хранение), interzise sub eticheta de fascist, cum ar fi: lucrările de istorie şi geografie care vizau problema Basarabiei, calendarele, almanahurile populare din perioada 1918-1944, lucrările personalităţilor devenite indezirabile pentru noul regim politic şi alte materiale care puteau aduce prejudicii regimului comunist.

În perioada comunistă, în bibliotecile țărilor din componența URSS exista cenzura cărților și a altor tipuri de documente, denumite drept „cărți din Fondul Secret”. După cel de-al Doilea Război Mondial, din colecțiile bibliotecilor republicilor sovietice au fost scoase din circulație publicațiile, conținutul cărora ar fi putut contribui la promovarea antisovietismului și antirusismului. Cărțile erau închise în încăperi speciale, avînd toate mențiunea „Fond Secret” (Секретное хранение) pe pagina de titlu sau verso-ul ei, iar publicul nu avea acces decît cu aprobare specială.

Potrivit Bibliotecii Naționale, eliminarea din circuitul curent a celor mai valoroase cărţi ale culturii a reprezentat o lovitură dură asupra bibliotecilor. Interdicția a avut urmări grave, vizînd generaţii întregi de elevi, studenţi și a alte categorii de utilizatori ai bibliotecii, în special intelectuali.

După 1990, odată cu obținerea independenței Republicii Moldova și a statutului de Bibliotecă Națională, s-a trecut la integrarea colecțiilor interzise în colecțiile cu acces liber pentru public. În acest mod, cărțile care odinioară reprezentau ideologia vechiului regim, au devenit accesibile pentru toți utilizatorii.


Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 august-17 septembrie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?