Cum sînt răsplătiți angajații auxiliari din grădinițe pentru munca lor grea

13 sep. 08:45   Capitala
15849 0

În fiecare zi, se trezesc la ora 5.00 și ajung acasă seara tîrziu, iar pentru munca grea primesc un salariu derizoriu. Vorbim despre personalul auxiliar din grădinițe și școli care muncesc din greu și au responsabilități enorme legate de hrana și îngrijirea copiilor.

Natalia Marulea activează la grădiniță - creșa "Licurici" numărul 112 din sectorul Botanica al capitalei de mai bine de un an. Ziua de muncă începe la de dimineață, iar pentru acest efort, statul o răsplătește cu un salariu mai mult decît modest.

„O zi de muncă la noi începe la ora cinci dimineața iar la ora opt se dă prînzul. Începînd cu ora opt, nu mai avem timp, se începe a face masa pentru copii, este mult de lucru, cratițele sînt foarte grele. Salariul meu de bază este de 3000 de lei. Aș fi vrut ceva mai bun, ceva mai mult măcar să existăm”, spune femeia.

Ea mai afirmă că, în lipsa unui salariu decent, totuși cîteva lucruri o motivează să lucreze aici, notează Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Mă ține dragostea față de copii, dragostea față de muncă, am avut cursuri gratuite, ne-au instruit, adică îmi place ceea ce fac, doar că nu sîntem remunerați”, susține Natalia Marulea.


Pentru că este foarte greu de a găsi angajați la un salariu atît de mic, în ajutor au venit părinții copiilor. Natalia Zara, mama unei fetițe care frecventează grădinița, lucrează în această instituție, fiind responsabilă de calitatea produselor care ajung pe masa micuților.

„Cel mai greu este să găsim lucrători în cadrul blocului alimentar pentru că aici salariile chiar sînt cele mai mici începe de la salariu de bază de 2200 de lei. De multe ori se adresează pentru angajare persoane cu vîrstă înaintată care riscă să fie angajate dar să nu se mențină mult timp la acest loc de muncă deoarece este dificil”, menționează directoarea grădiniței „Licurici”, Tatiana Gurghiș.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, spune că salariile personalului auxiliar ar putea crește în anul 2024, odată cu aprobarea salariului minim.

„Împreună cu Ministerul Munci lucrăm pentru majorarea salariului minim. Un an jumătate în urmă salariul este de 2200 de lei. Așteptăm proiectul de buget de la Ministerul Finanțelor ca urmare a tuturor discuțiilor pe care le avem pe intern”, a specificat ministrul Dan Perciun.

Salariul lunar al unui bucătar care activează într-o grădiniță din Republica Moldova, pentru 10 ore de muncă pe zi, nu depășește cu mult 3500 de lei.

7
1
0
16
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?