X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4033

Consumatorii din municipiul Chișinău vor plăți mai puțin pentru serviciul de apă și de canalizare

10 oct. 2023,, 11:08   Capitala
3506 0

În cadrul ședinței publice, care a avut loc azi, 10 octombrie curent, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru consumatorii casnici și noncasnici tarife mai mici pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Calculele prezentate de operator au fost supuse examinării avînd drept principiu suportarea de către consumatori doar a cheltuielilor justificate, necesare operatorului pentru desfășurarea activității în domeniul dat.

În urma analizei cererii depuse de operator și conform analizelor valorilor determinate, s-a aprobat un tarif unic pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă pentru toți consumatorii în mărime de 10,79 lei/m3, cu 0,33 lei/m3 mai mic decît cel în vigoare, în cazul consumatorilor casnici, iar pentru consumatorii noncasnici – mai mic cu 2,50 lei/m3.

Ținînd cont de principiile corectitudinii economice, tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare ar trebui să fie unice pentru toți consumatorii. Totodată, nici legislația nu definește tarife diferențiate. Or, în circumstanțele în care anterior, prin deciziile consiliilor locale au fost aprobate tarife diferențiate pe diferite categorii de consumatori, ANRE, în cazul aprobării tarifelor, a adoptat o abordare de ajustare eșalonată a tarifelor pentru consumatorii casnici către un tarif unic pe măsura ajustării anuale a tarifelor pentru titularii de licențe ai serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

Astfel, actualmente s-au creat premise pentru excluderea subvenționării încrucișate și aprobarea unui tarif unic pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă. Iar în cazul prestării serviciului public de canalizare, în scopul de a nu admite o povară asupra consumatorilor casnici, Agenția a decis să mențină la etapa actuală tarifele diferențiate între consumatorii casnici și noncasnici.


În contextul celor expuse mai sus, au fost aprobate următoarele tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”:

pentru serviciul public de alimentare cu apă tehnologică – 8,11 lei/m3.

pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate:
- pentru consumatorii casnici în mărime de 4,18 lei/m3;
- pentru consumatorii noncasnici în mărime de 10,16 lei/m3.

pentru producerea și transportarea apei în vederea redistribuirii de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” la punctele de branșare:
cu com. Bălțata – 3,33 lei/m3;
cu com. Bălăbănești – 4,67 lei/m3;
cu com. Trușeni – 3,28 lei/m3;
cu sat. Maximovca – 3,70 lei/m3;
în conducta de transport a apei Chișinău-Strășeni-Călărași – 3,45 lei/m3.

La fel, au fost aprobate tarifele diferențiate pe categorii de consumatori pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. Direcția de Producție „Apă-Canal” Anenii Noi, după cum urmează:

serviciul public de alimentare cu apă potabilă:
- pentru consumatorii casnici în mărime de 19,08 lei/m3;
- pentru consumatorii noncasnici în mărime de 37,92 lei/m3.

serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate:
- pentru consumatorii casnici în mărime de 35,86 lei/m3;
- pentru consumatorii noncasnici în mărime de 39,35 lei/m3.

Noile tarife vor fi aplicate din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

1
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?