X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Clădirile vechi din capitală, periculoase pentru trecători: Cum autoritățile își pasează responsabilitatea

20 mai. 12:00   Capitala
2151 0

Viaţa locuitorilor din Chişinău este pusă, deseori, în pericol din cauza clădirilor vechi. Mai multe bucăţi mari de tencuială au căzut, zilele trecute, de pe sediul Bibliotecii Publice de Drept. Se ruinează şi Biblioteca "Bogdan Petriceicu Haşdeu".

Reprezentanţii Primăriei spun că Ministerul Culturii ar trebuie să se ocupe de reparaţie. În replică, responsabilii Ministerului susţin că pot interveni doar dacă municipalitatea vine cu un proiect de restaurare.

Zona din faţa sediului Bibliotecii Publice de Drept de pe strada Armenească este izolată, pentru că există riscul ca de pe clădire să cadă bucăţi de tencuială, iar oamenii sînt atenţionaţi în acest fel să păstreze distanţa, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

La un kilometru distanţă, se află Biblioteca municipală "Bogdan Petriceicu Haşdeu". Monumentul istoric de importanţă naţională degradează încet, dar sigur.

Directoarea bibliotecii, Mariana Harjevschi, spune că lucrările de reparaţie pot începe doar atunci cînd proprietarii clădirii vor decide acest lucru. În prezent, ei se află peste hotarele ţării.


"Terenul de fapt aparţine municipiului Chişinău, iar construcţia în sine aparţine statului, în cadrul căreia se regăsesc mai mulţi proprietari, printre care şi biblioteca municipală, pe parcurusl anilor aceste încăperi au fost privatizate. S-a ajuns la concluzia că este nevoie de înfiinţat o asociaţie de proprietari în condominiu".

Purtătorul de cuvînt al Primpăriei Chişinău, Vasile Chirilescu, a spus că decizia privind reabilitarea imobilelor din registrul monumentelor ocrotite de stat o poate lua doar Ministerul Culturii.

La rîndul său, Sergiu Prodan, a venit cu următoarea reacție: "Ei trebuie să vină cu un proiect de restaurare, la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice pentru ca acest proiect să fie avizat de Minsiterul Culturii şi verficiat din punct de vedere a respectării Legislaţiei. Ministerul Culturii nu elaborează proiecte. Ministerul nu poartă responsabilitate pentru inacţiunile sau acţiunile Primăriei".

Directoarea Bibliotecii "Bogdan Petriceicu Haşdeu" susţine că există un proiect de reabilitare a clădirii, însă costul lucrărilor se ridică la aproximativ 30 de milioane de lei.

0
1
2
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?