Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Chișinăul, sub asaltul focurilor de artificii care au lăsat consecințe

2 ian. 12:03   Capitala
5243 0

Chișinăul a fost sub asaltul miilor de artificii care au luminat orașul pînă la răsărit și, în multe zone, a lăsat în urmă un fum gros și aer irespirabil.

Autorităţile au recomandat folosirea la minimum a artificiilor de Anul Nou, dar nu au fost ascultate, iar excesul celor ce au vrut să facă spectacol și gălăgie a bătut recordurile de pînă acum, transmite tvrmoldova.md.

„Eu am închis balconul pentru că mă temeam să nu vină la mine în casă deoarece zburau tare pe aici. Pe sub balcon zburau. Eu sînt în partea cealaltă la zoo. Ca anul acesta aşa de tare bubuituri nu am auzit.”

„Era imposibil să te odihneşti. S-a început pîna a fi ora de Revelion. După asta era imposibil şi a ţinut pînă dimineaţa.”


Nu numai oamenii au de suferit din cauza artificiilor. Animalele sînt extrem de sensibile și din cauza stresului pot chiar muri. De aceea, cei la Grădina Zoologică au luat măsuri din timp.

Roman Crețu, administrator, Grădina Zoologică din Chişinău: „În trecut din cauza focurilor de artificii am avut probleme cu struţii emo, care fiind păsări de zi, nu prea văd noaptea, au început să fugă şi s-au lovit. Exact pentru a reduce acest risc, pentru a ne asigura că nu o să avem probleme cu aceste animale în noaptea de Revelion, am recurs la separarea în grupuleţe mai mici”.

Bubuiala de Revelion a fost o tortură şi pentru animalele de companie.

„La moment, el nu se teme, dar oricum noi ne plimbam cu lesa serile precedente pentru că sînt foarte multe persoane care iau petarde şi le aruncă destul de aproape de alţi oameni şi în momentul acesta sînt foarte mari şanse ca el să se sperie şi să o zbughească peste drum pe sub vreo maşină.”

Potrivit specialiştilor, Republica Moldova ar putea interzice folosirea artificiilor. Comercializarea și utilizarea nu sînt deocamdată restricționate, așa cum e în toate țările civilizate.

Ion Bulmaga, şef, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului: „Dat fiind faptul că sîntem ţară cu statut de candidat şi tindem să aliniem şi legislaţia de mediu la directivele Uniunii Europene, sîntem obligaţi ca odată cu preluarea acestor bune practice să le implementăm şi aici la nivel local şi să interzicem aceste focuri de artificii”.

Potrivit Agenţiei de Mediu, pe teritoriul municipiului Chişinău, s-au înregistrat concentrații semnificative ale poluanților, cum ar fi dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon şi particule în suspensie.

16
2
2
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?