X 
Transnistria stiri: 1368
Eurovision stiri: 500

Ce a declarant ministrul Culturii despre „covorul” de pe strada Eugen Doga din Chișinău

19 sep. 2023,, 15:15   Capitala
3737 1

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarant că lucrările de amenajare a „covorului” cu simbolul „Pomul Vieții” de pe strada pietonală Eugen Doga sînt ilegale.

Potrivit ministrului, Primăria mun. Chișinău și Pretura Rîșcani nu au respectat prevederile legale atunci cînd au modificat aspectul străzii pietonale Eugen Doga, instalînd clape de pian și covorul cu simbolul Pomul Vieții, transmite point.md cu referire la agora.md.

”Aici sînt două aspecte: aspectul estetic, iar eu ca om de cultură, regizor de film, am anumite preferințe estetice și alt aspect este cel legal, respectarea legii și procedurilor legale.

Ceea ce ne deranjează pe noi cel mai tare, a fost acea nedorință a primarului, Primăriei, să respecte prevederile legale. S-a încălcat totul, toate lucrările care au fost efectuate sînt ilegale, orice intervenție în zona istorică a Chișinăului necesită aprobarea Consiliului Național al Monumentelor Istorice”, a spus Prodan.

Oficialul a declarat că în acst caz vor fi aplicate sancțiuni.


”Acum vom penaliza, am stabilit, vom documenta, Agenția de Inspectare a Monumentelor a analizat și vom înainta pentru sancționare. Responsabil de acest covor minunat se face pretorul de Rîșcani, și o să înaintăm probabil în conformitate cu legea, și i se va aplica o amendă”, a spus ministrul Culturii.

Mai mult, Prodan a criticat și aspectul schimbat al străzii pietonale, sugerînd oficialilor de la Primărie să viziteze și alte țări sau orașe pentru a observa noile tendințe în materie de urbanism.

„Iată joncțiunea între aceste clape interminabile ale pianului, este o lipsă de gust, ofensă estetică, dar nu e singura, din păcate. Aș opta foarte mult, ca cei care iau decizii și fac proiecte în Primărie, să studieze, să plece în străinătate, în Europa, pentru că totul s-a schimbat, felul de iluminare stradală s-a schimbat, aceste beculețe de toate culorile și temperaturile coloristice s-au schimbat, e o cacofonie, ca și de Paști, și de Crăciun, să fie acești iepurași, fiindcă e totul atît de învechit și cu atîta prost gust încît te dezarmează”, a declarat Prodan.

La 5 iulie, primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că în centrul capitalei a apărut un covor cu ornament tradițional. Creația însă pare să nu fie apreciată de toți. Mediul online a fost invadat de reacții, sugestii de îmbunătățire a proiectului și memeuri.

0
2
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?