Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Prodan către Ceban: "Solicit domnului Primar să pună creativitatea pe pauză"

5 iul. 2023,, 18:04   Capitala
2424 0

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat despre faptul că „brandul Republicii Moldova” a fost transpus pe o alee din centrul capitalei.

Este vorba de simbolul „Pomului Vieții” care unește pietonala Eugen Doga pe care sînt desenate clape de pian de covorul tradițional de pe bulevardul Grigore Vieru, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Lucrările nu sînt încă finisate, însă la adresa conceptului de ieri pînă azi au apărut o serie de critici, inclusiv din partea ministrului Culturii, Sergiu Prodan. „Îi recomand domnului Primar să se oprească!”, i-a spus oficialul, vădit nemulțumit.

Miercuri dimineața, primarul a revenit cu o nouă postare pe Facebook „pentru cei deranjați și care critică proiectele realizate în Chișinău”.

„Ne bucurăm să putem atrage atîta atenție prin promovarea brandului de țară – Pomul Vieții, chiar în inima Capitalei. Acest loc va atrage mulți vizitatori în Capitala Republicii Moldova. Acest simbol este al neamului și este pentru oraș și toți oamenii”.


Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și-a exprimat și el opinia despre concept.

„Înțeleg foarte bine că, în copilărie, nu toți au avut parte de LEGO și Puzzles, iar fanteziile nerealizate la acea etapă, uneori te urmăresc toată viața. Dar, totuși, îi recomand domnului Primar să se oprească! Pe lîngă rafinatul gust de care dă dovadă, toate lucrările desfășurate cu atîta bravură haiducească în Centrul Istoric al Chișinăului sunt ilegale”.

Oficialul susține că legea impune avizarea obligatorie la Consiliul Național al Monumentelor Istorice a oricărui proiect de intervenție în Centrul Istoric.

„Niciun proiect din tot ce se face acum în centrul Capitalei nu are avizul CNMI, iar actele permisive emise de Primărie sunt ilegale. Atît pe strada “31 august 1989”, cît și pe pietonala „Eugen Doga” sau oriunde în Centrul Istoric. Nu e doar nerespectarea legii, este sfidarea legii! Nici nu mai zic de respectarea dreptului la proprietate intelectuală. Simbolul “Pomul Vieții” este marcă înregistrată și aparține DGA Invest Moldova. Bineînțeles că Primăria nu are acordul Invest Moldova pentru utilizarea acestui simbol pe trotuar”.

Sergiu Prodan a subliniat că lucrările „ilegale” s-au făcut din banii chișinăuienilor sau din credite.

„Cel mai trist este faptul că, toate aceste „improvizații” se fac pe banii cetățenilor orașului sau din credite, pe care tot cetățenii vor trebui să le achite. Iar granturile oferite de parteneri sunt pentru dezvoltarea orașului, nu pentru năzdravanii artistice. Solicit domnului Primar să pună creativitatea pe pauză și să se concentreze pe problemele de infrastructură publică ale municipiului. În cele două parcuri centrale, pe post de WC-uri publice avem doar aceste 4 cabine de plastic, învăluite abundent de „parfumul” florilor din jur. Avînd în vedere de cît timp angajații primăriei le mută de ici-colo prin parc, înțeleg că ele au deja statut permanent și pot fi considerate construcții capitale”, a conchis el cu un asemenea îndemn.

0
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?