Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Care sînt așteptările locuitorilor din diferite sectoare ale capitalei

30 apr. 09:59 (reactualizat 3 mai. 06:42)   Capitala
2890 0

Portalul Noi.md lansează o nouă serie de materiale în cadrul proiectului „Așteptările locuitorilor capitalei”, lansat în 2020.

Atunci, redacția Noi.md a publicat o serie de materiale ample, care reflectau problemele cu care se confruntă fiecare sector al capitalei, dar și propunerile oamenilor pentru îmbunătățirea situației.

În acest timp, multe dintre problemele capitalei Moldovei, exprimate de cetățeni atunci, au fost rezolvate de autoritățile locale, lucru pe care îl putem vedea în realitate. Au fost reparate multe drumuri, trotuare, pasaje subterane, au fost restaurate și modernizate numeroase parcuri, havuzuri, au fost construite terenuri de joacă și sportive, au fost amenajate parcuri și alte teritorii etc.

Însă o serie de probleme rămîn nerezolvate, la care s-au adăugat altele noi care trebuie soluționate.

Deosebit de grave sînt problemele cu privire la clădirile nefinisate, așa-numitele "clădiri abandonate", atunci cînd agentul economic oprește construcția, iar clădirea capătă un aspect deplorabil, în ea se acumulează gunoaie și se adună persoane fără adăpost.


Locuitorii așteaptă ca autoritățile municipale să întreprindă acțiuni active pentru soluționarea acestora, inclusiv prin elaborarea unor modificări legislative care să permită luarea unor măsuri împotriva proprietarilor clădirilor nefinisate de pe teritoriul municipiului Chișinău, care nu fac nimic în legătură cu construcția clădirilor nefinisate sau abandonate de mai bine de trei ani.

Rămîn actuale și problemele ce țin de repararea drumurilor din curți, crearea unor noi parcări, amenajarea parcurilor etc.

Cetățenii ar dori să vadă rezultate mai rapide și mai tangibile în aceste și alte domenii deja în viitorul apropiat.

În acest sens, portalul Noi.md a realizat un sondaj în rîndul cititorilor săi pentru a identifica cele mai stringente probleme ale locuitorilor fiecărui sector al capitalei.

Așteptările locuitorilor sectorului Botanica

Noi.md începe noua serie de publicații la tema „Așteptările locuitorilor capitalei” cu întrebările și problemele locuitorilor sectorului Botanica.

În special, aceștia ridică problema fostei școli-internat nr. 2, așteptînd ca autoritățile fie să restabilească integral infrastructura acestei școli, fie să construiască acolo un mare complex sportiv, așa cum au promis anterior.

De asemenea, ei așteaptă restaurarea fostei școli nr. 6 de pe strada Cuza-Vodă.

Ei sînt interesați și de problema șantierului de construcție din fața casei nr. 23/1 de pe bulevardul Traian, care se află acolo de mai mulți ani, de soarta terenului de pe strada Grenoble (0131120.014) (0131120.015) din apropierea spitalului ”V. Ignatenco”.

Aceștia se întreabă dacă autoritățile municipale intenționează să construiască o platformă cu vedere asupra împrejurimilor orașului.

În plus, importantă rămîne și problema restaurării și amenajării fațadei "Porților orașului".

De asemenea, locuitorii sectorului Botanica al capitalei pun întrebări cu privire la reparația celei de-a doua jumătăți a străzii Cuza Vodă (pînă la intersecția cu Dacia și strada Grenoble), precum și la începerea lucrărilor de reparație a străzii Drumul Băcioiului.

Locuitorii de la Botanica de Sus așteaptă modernizarea pieței de la colțul străzilor Cuza Vodă - Independenței și eliberarea copacilor "capturați" de chioșcurile vechi. Această piață este numită acum de localnici "Shanghai de Chișinău".

În parcul "Valea Trandafirilor", locuitorii de la Botanica vor să vadă restaurat amfiteatrul, precum și mozaicul adiacent "Dansul Muzelor" (autor Vladimir Cuzmin).

Un interes deosebit prezintă și salvarea mozaicului "Plugarul Universului" (autor Aurel David) de pe fațada clădirii în degradare a fostului Centru de tineret din "Valea Trandafirilor", iar cetățenii doresc să știe ce măsuri se întreprind în acest sens.

Locuitorii din sectorul Botanica mai doresc să afle de la autoritățile locale cînd va fi amenajat cel de-al treilea lac din Parcul Valea Trandafirilor, clădirea fostei stații de bărci, clădirea fostei cafenele „Cetatea Veche”, dar și dacă vor fi restaurate havuzurile, care funcționau în perioada sovietică, de pe bulevardul Dacia și de pe strada Independenței 6/1, de lîngă Pretură.

Cetățenii sectorului Botanica al capitalei sînt interesați și de rezolvarea rapidă a problemei clădirii nefinisate de pe locul fostului cinematograf Iskra.

Locuitorii sectorului Botanica își doresc, de asemenea, să vadă finalizată construcția clădirii proprii a Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „De pe strada Trandafirilor” pe str. Cuza Vodă, fondat de regizorul Iuri Harmelin.

De asemenea, mulți părinți sînt îngrijorați de siguranța copiilor lor și cer autorităților să instaleze indicatoare rutiere în locurile de traversare zilnică a drumului, la liceul B.P. Hfjdeu, grădinița nr. 77, pe tronsonul de 100-150 m dintre strada Trandafirilor, 13/1 și strada Zelinski, 34/4.

De asemenea, locuitorii sectorului Botanica sînt îngrijorați de casa construită pe acoperișul blocului de locuințe de pe strada Grenoble 159/7.

Avînd în vedere faptul că bulevardul Dacia (fostul bulevard al Păcii) este una dintre primele străzi care întîmpină oaspeții capitalei noastre, cetățenii își doresc ca pereții exteriori ai caselor, care s-au întunecat din cauza timpului, să capete din nou un aspect prezentabili. De asemenea ei doresc, ca blocurile aflate de-a lungul bulevardului Decebal, pe acoperișurile cărora se află structuri din epoca sovietică, să fie amenajate și consolidate.

Acute rămîn și problemele privind repararea drumurilor din curți și amenajarea parcărilor, probleme tipice pentru toate sectoarele.

În acest context, cetățenii așteaptă ca autoritățile să prezinte un plan detaliat cu termene concrete pentru rezolvarea acestora și altor probleme urgente. Portalul Noi.md a solicitat deja comentariile autorităților locale pe marginea acestui subiect și va publica răspunsurile imediat ce le va primi.

21
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?