Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Caldarîmul vechi descoperit în centrul capitalei, în pericol de deteriorare

5 dec. 2023,, 09:45   Capitala
2718 0

Porţiunea de caldarîm, veche de peste un secol, descoperită în cursul lucrărilor de reabilitare a străzii 31 August din capitală, s-a transformat într-o parcare improvizată. Specialiştii spun că acest fapt va afecta pavajul istoric care ar trebui conservat. La rîndul lor, reprezentanţii Primăriei spun că Poliţia ar trebui să-i sancţioneze pe conducătorii auto iresponsabili.

Întrebaţi de ce îşi parchează maşinile într-un loc în care nu au voie să circule, unii şoferi au spus că nu au altă soluţie. Vehicule sînt multe, iar locuri de parcare în centrul Chişinăului prea puţine.

Directorul Agenţiei Naţionale Arheologice spune că circulaţia pe această porţiune de drum afectează caldarîmul vechi, iar autorităţile locale are trebui să facă ceva urgent, altfel pavajul istoric se va deteriora şi mai mult, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"S-a făcut şi un grup pentru proiectul de conservare şi restaurare, însă vedem că lucrurile se tergiversează şi cu cît mai mult se trage de timp caldarîmul va fi afectat de aceste parcări", a spus Vlad Vorbic, director, Agenţia Naţională Arheologică.

Viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, susţine că s-au luat toate măsurile necesare pentru protejarea zonei, iar Poliţia ar trebui să intervină mai ferm.


"Noi nu am permis accesul transportului în această zonă, este permis doar accesul pietonal. Poliţia ar trebui să intervină şi să sancţioneze. Au fost indicatoare instalate şi fizic, însă am observat că dimineaţa sînt instalate, iar peste 10 minute sînt înlăturate", a menționat Ceban.

Ministrul Culturii, la rîndul său, a precizat că dacă ministerul şi Primăria va ajunge la un consens, în primăvară ar putea începe lucrările de conservare a caldarîmului.

Amintim că porţiunea de pavaj a fost descoperită în timpul reparaţiei străzii 31 August din Chişinău. Potrivit arheologilor, caldarîmul ar data din perioada în care Carol Schmidt era primar de Chișinău.

0
2
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?