X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4028

Circa 80% dintre foștii patentari au trecut la activitate independentă

2 sep. 2023,, 04:00   Business
2611 0

Circa 80% din totalul foștilor patentari au trecut la activitate independentă.

Astfel, dintre cei 4202 foști deținători de patentă, 3319 persoane s-au conformat noilor reguli și lucrează cu aparat de casă. Datele au fost prezentate astăzi de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), transmite moldpres.md

Potrivit sursei citate, dintre toți cei care au trecut în ultima săptămînă la o nouă formă de activitate, o pătrime sînt din Bălți, unde se înregistrează o conformare de 67%. O rată de peste 90% de conformare este atestată la Ungheni, Strășeni, Soroca, Leova, Ialoveni, Florești, Fălești, Criuleni, Călărași și Cahul. În Chișinău, Anenii Noi, Cimișlia, Hîncești și Rîșcani, rata celor care au trecut la activitate independentă este de peste 80 la sută. Cea mai mică rată, de 52 %, este la Briceni.

Potrivit datelor de la 31 august, în total au fost depuse 3195 de cereri prin care foștii patentari au solicitat compensații la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Pentru 1031 de solicitări deja au fost transferați banii. Mai sînt două săptămîni în care cei care achiziționează aparat de casă pot cere suma de pînă la 10 mii de lei (500 de euro) pentru cheltuielile de tranziție. Compensația mai poate fi solicitată pînă la data de 15 septembrie, acest termen fiind extins de Guvern cu două săptămîni.

Din 1 iulie curent, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone nu mai este admisă în baza patentei. Foștii deținători de patentă, care trec la activitate independentă, pot solicita o compensație în valoare de 10 mii de lei, bani care vor putea fi utilizați pentru achiziționarea aparatului de casă sau amenajarea locului de muncă.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?