X 
Arşiţa stiri: 229
Transnistria stiri: 1466
Preşedintele stiri: 4138

Abramovici „a pus ochii pe Moldova”?

2 sep. 12:57   Analitică
1 ore in urma 3137 1

Periodic, în spațiul informațional apar informații că multimiliardarul rus/israelian/portughez Roman Abramovici ar avea anumite interese în Republica Moldova.

Zilele trecute, în cadrul programului “Nota bene”, analistul politic Vitalii Andrievschii l-a numit pe Abramovici “un nou jucător serios pe terenul politic moldovenesc”. Expertul crede că Abramovici “a pus ochii pe Moldova” și aceasta va afecta alegerile prezidențiale, dar și pe cele parlamentare din a. 2025.

Ce interese are Abramovici în Moldova?

În noiembrie, trecut, în presa moldovenească au apărut informații cum că afaceristul fugar Ilan Șor, care se ascundea anterior în Israel, a zburat la Istanbul cu avionul miliardarului rus Roman Abramovici. Potrivit portalului jurnal.md, de acolo, împreună cu Abramovici, ei a zburat la Moscova. Ca exemplu al colaborării lui Abramovici cu Șor, jurnal.md a mai menționat, că în instanța Uniunii Europene interesele lui Ilan Șor și Marina Tauber în dosarul privind anularea sancțiunilor introduse de UE, le reprezintă avocații Carsten Zatschler și Thierry Bontinck, care îl asistă pe Roman Abramovici într-un caz similar.

Încă nu demult, lui Ilan Șor îi era interzisă intrarea pe teritoriul Federației Ruse. Interdicția a fost introdusă în a.2015 cu mențiunea „amenințare la adresa securității naționale” după un scandal cu eliberarea ilegală a numerelor diplomatice de către Ambasada Republicii Moldova în Rusia. Acum, conform Inspectoratului General de Poliție, din februarie 2024, Ilan Șor are reședința permanentă la Moscova: la începutul acestui an, Federația Rusă a confirmat prezența lui Șor pe teritoriul său și a refuzat să-l extrădeze, pe motiv că Interpolul nu ar trebui să se amestece în „probleme politice, militare, religioase și rasiale”. Anume de atunci pe agenda politică a partidelor și blocurilor controlate de Șor a apărut subiectul intrării Republicii Moldova în UEEA ca singura cale de salvare a țării și de păstrare a independenței acesteia, și crearea de ONG care să întărească cooperarea Moldovei și Rusia și Uniunea Economică Eurasiatică. Este probabil, ca anume Roman Abramovici să contribuie la schimbarea poziției Moscovei față de fugarul afacerist moldovean.

Iar recent presa, cu trimitere la ancheta defapt.ro, a scris că în perioada ianuarie, 2022 - aprilie, 2024 au fost depuse 4.317 cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, majoritatea de la cetățeni ruși (inclusiv pentru reobținerea cetățeniei de către cetățenii RM, care a renunțat la ea in favoarea celei rusești). Peste 20 de cereri pentru un pașaport moldovenesc, se arată în publicație, au fost respinse din cauza furnizării de documente false. Trei dintre ele „aparțineau unor oameni de afaceri ruși, ale căror afaceri sunt evaluate la zeci de miliarde de euro, inclusiv datorită companiilor care operează în UE”.

Printre aceștia se numără Mihail Lobanov, care, după cum s-a menționat în anchetă, „este o parte importantă a mecanismului prin care banii oligarhilor din Federația Rusă au fost investiți în Europa și nu numai”. În special, Lobanov a investit prin fondul de risc Target Global. Potrivit Forbes, Target Global a gestionat zeci de milioane de dolari pentru Roman Abramovici și l-a ajutat pe oligarhul sancționat să acumuleze cote-părți în cele mai mari startup-uri din Europa. Astfel, documentele revizuite de Forbes afirmă că Abramovici a investit 63 de milioane de dolari într-o serie de startup-uri din Europa datorită conexiunilor Target Global.

Publicația scria că oligarhii ruși au căutat să devină cetățeni ai altor țări, inclusiv ai Republicii Moldova, pentru a-și salva companiile în Europa. Dar, reieșind din interesul sporit al lui Roman Abramovici pentru Moldova, posibil ca Mihail Lobanov (în cele din urmă el a obținut cetățenia kârgâză) să fi căutat să obțină cetățenia moldovenească nu numai pentru a-și salva bunurile în țările UE.

Vitalii Andrievschii crede că Roman Abramovici ar putea fi interesat de Republica Moldova din mai multe motive. Unul dintre ele este ordinul Kremlinului: „Poate că, din diverse motive, Kremlinul a trebuit să lucreze cu Moldova nu direct, ci prin Abramovici. Deoarece, apropo, în unele procese de negociere Rusia îl folosește periodic pe Abramovici.” Este posibil, ca acest lucru să fi coincis cu unele interese personale ale miliardarului.

Doi – este un anumit interes de afaceri. Poate fi asociat, de exemplu, cu refacerea postbelică a Ucrainei. Nu degeaba Bucureștiul oficial, fără măcar să întrebe Moldova, lucrează acum activ la problema achiziționării, de la BERD, a Portului Internațional Liber Giurgiulești - acest port este un hub logistic regional la granița cu UE și după încheierea ostilităților, aceste teritorii (România-Moldova) pot deveni un centru important în restaurarea postbelică a Ucrainei. De exemplu, Uzina Metalurgică Moldovenească din Rîbnița sau MoldGRES pot juca un rol important în restaurarea Ucrainei. „Poate că el este interesat în mod special de aceste obiecte, și Abramovici a convenit cu Rusia, că aceasta va fi de acord ca el să le preia. Dar trebuie să ajungem la o înțelegere și cu autoritățile moldovenești – deci, trebuie să jucăm și pe terenul moldovenesc”, - crede Andrievschii.

Un alt motiv al interesului sporit al miliardarului rus pentru această regiune ține de Transnistria. Recent, au apărut tot mai multe informații că Bruxellesul, Washingtonul și Chișinăul vor forța Tiraspolul să se reintegreze. Un instrument important de presiune asupra regiunii rebele l-ar putea obține deja în noul an - zilele trecute Vladimir Zelensky a anunțat, că Ucraina nu va prelungi acordul cu Rusia privind tranzitul gazelor, care expiră la finele anului 2024. Anterior Victor Parlicov ministrul energeticii, a spus că Chișinăul a convenit deja cu Kievul să nu împiedice aprovizionarea cu gaze a Transnistriei, dar pe o altă rută - prin Turcia, Bulgaria și România. Și dacă Gazprom refuză să suporte costurile și să plătească tranzitul, și Chișinăul va fi nevoit să le suporte, atunci Tiraspolul va trebui să-i accepte condițiile, „inclusiv aspectul reintegrării”.

La finele lunii iunie publicația spaniolă “El Pais” a anunțat, că pentru Guvernul Republicii Moldova se pregătește un „plan de reintegrare” a regiunii transnistrene, pentru ca „autoritățile constituționale să poată controla deplin securitatea și ordinea publică în teritoriul din stânga Nistrului către a.2038”. Documentul ar fi fost întocmit de o anumită firmă de consultanță la solicitarea autorităților moldovenești. Materialul susținea, că în a.2025 vor fi introduse compensații tranzitorii pentru creșterea prețurilor la gaze, în care transnistrenii vor plăti prețul de piață în locul gazelor gratuite de la Gazprom, și vor începe discuțiile pe marginea Acordului privind statutul politic al Transnistriei. Apoi se va discuta despre desființarea rublei transnistrene, unificarea fiscală, se vor desființa treptat „formațiunile armate” ale Transnistriei și structurile de securitate etc.

“„Abramovici ar putea fi interesat de procesele de reintegrare. Poate că intenționează să se implice în acest proces și, poate, astfel să intereseze autoritățile moldovene. Sau să numească autorități noi, care îi vor fi subordonate”, - spune Vitalii Andrievschii. .

O altă versiune a interesului sporit al lui Roman Abramovici pentru Republica Moldova este cea politică. Moldova este o marfă pentru negocieri. Acum Roman Abramovici se află sub sancțiunile Uniunii Europene și a Statelor Unite și, notează expertul, poate oferi ceva Occidentului colectiv pentru ca aceste sancțiuni să fie ridicate. „Aceasta ar putea soluționarea problemei Transnistriei – una calmă, care va satisface Moldova și Occidentul. Aceasta ar putea fi păstrarea vectorului european al Moldovei, care nu va fi abandonat chiar dacă în Moldova se va schimba guvernul. Adică vor veni oamenii lui, dar vectorul european va fi menținut. Sau poate păstrarea în funcție a președintei Maia Sandu. Sau poate toate acestea împreună, iar interesele politice și cele de afaceri ale lui Abramovici vor coincide aici ”, - crede Andrievschii.

Și o versiune total conspirologică, exprimată de unii observatori - prezența în capul lui Abramovici a unui fel de idee politic-ideologică, cunoscută doar de el...

Alegerile prezidențiale ca o încălzire înaintea bătăliei principale?

Vitalii Andrievschii crede că în această perioadă electorală Rusia a recurs la noi tactici în Moldova: joacă nu doar Kremlinul oficial, ci și jucători din afară, dar în contact cu Kremlinul și forțele de securitate ruse. În timp ce Occidentul acționează pe vechi – fotografii ale demnitarilor suspuși cu conducerea Moldovei, întrevederi, declarații de susținere, finanțare prin ONG-uri.

Dina partea Kremlinului oficial, de direcția Republica Moldova este responsabil adjunctul șefului Administrației Prezidențiale ruse Dmitrii Kozak, care coordonează acțiunile diferitor structuri oficiale din Moldova (Ministerul Afacerilor Externe, FSB, Serviciul de Informații Externe etc.). Există și oameni care lucrează în special doar cu partidele moldovenești, politicienii, propagandiștii și agenții de influență. „Controlul asupra Moldovei este important pentru Moscova, deoarece există o sarcină foarte importantă pentru partea rusă, la care au început să lucreze foarte serios - să rupă Moldova de Ucraina”, - menționează Andrievschii.

În Moldova, Dmitrii Kozak lucrează cu PSRM și Igor Dodon. În aceste alegeri, Partidul Socialist l-a nominalizat pentru președinție pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. Dar Stoianoglo nu a avut niciodată întrevederi personale cu partea rusă, și a spus asta de mai multe ori în interviurile sale. Respectiv, el nu are obligații personale față de Moscova. Evident, Dodon a garantat pentru el. Alți politicieni de opoziție, crede Andrievschii, „îl slujesc pe Roman Abramovici”, care operează în Moldova prin Ilan Șor.

Deci, ce scopuri are în Moldova multimiliardarul rus în actualele alegeri prezidențiale? Potrivit lui Vitalii Andrievschii, Abramovici nu și-a stabilit deloc scopul de a o înlătura pe Maia Sandu de la președinție acum - „pentru a nu irita Occidentul colectiv”. De ce să cheltui sute de milioane de dolari pentru a o învinge, dacă în Republica Moldova figura președintelui este pur simbolică? Trebuie doar să tai nodul președinta - majoritatea parlamentară - guvernul. Deci, sarcina principală este victoria în alegerile parlamentare din a.2025 și formarea guvernului.

De aceea politicienii și partidele controlate de Ilan Șor fac acum multă gălăgie, critică președinta în acțiune și regimul ei, iar prin prezența lor pe terenul politic asigură, de facto, temelia pentru ca Maia Sandu să obțină al doilea mandat. Despre aceasta în mod repetat a vorbit jurnalistul Dmitrii Ciubașenco, analist politic și adept activ al boicotării referendumului privind integrarea europeană. Principalele partide și politicieni de opoziție - Partidul Socialiștilor, Partidul Dezvoltării și Unificării Moldovei al lui Ion Chicu, liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi au anunțat boicotarea referendumului din 20 octombrie. Ilan Șor, dimpotrivă, cheamă la referendum pentru a vota „împotrivă”. Partidul Comunist intenționează, de asemenea, să meargă la plebiscit și să voteze „împotrivă”, deși în primăvară PCRM anunța că va boicota referendumul din 20 octombrie. Reiese, că în actualele alegeri Vladimir Voronin joacă în echipa lui Abramovici-Șor, și nu în cea a lui Dodon (și Kozak), alături de care a mers în alegerile parlamentare din a.2021.

„Este deja evident, că oligarhul fugar Ilan Șor a decis definitiv și irevocabil să-și implice structurile în referendumul inițiat de președinta Maia Sandu pentru modificarea Constituției „în numele integrării europene”. Pentru a asigura referendumului său o prezență de 1/3 din numărul alegătorilor incluși în listele de bază, adică 934 de mii de persoane, Sandu trebuie să repete rezultatul-record din a. 2020, ceea ce este ireal. Dacă întreaga opoziție ar boicota plebiscitul, nu s-ar putea obține o prezență de 1/3 la urne, iar referendumul ar eșua. După eșuarea referendumului, Sandu va pierde automat turul doi al alegerilor prezidențiale, căci eșecul plebiscitului înseamnă un vot de neîncredere pentru Sandu personal deja din primul tur. De va fi așa, ea pur și simplu nu va avea cu ce să treacă în turul doi, pentru că întreaga ei structură, construită pe demagogia integrării europene, se va prăbuși. Dar Șor i-a venit în ajutor și a decis să o ajute să depășească pragul minim de 1/3 al prezenței la urne” , - crede jurnalistul D. Ciubașenco.

În opinia lui Vitalii Andrievschii, adevăratul candidat ai lui Abramovici-Șor la aceste alegeri nu este candidatul oficial al partidelor controlate de Ilan Șor - deputatul Vasile Bolea, ci fostul premier Vasile Tarlev (și PCRM și-a anunțat sprijinul pentru el) și fosta bașcană a Găgăuziei Irina Vlah. Totuși, una dintre sursele noastre este sigură ,că Vlah nu face parte din echipa Abramovici- Șor, mai degrabă - din echipa lui Dmitrii Kozak.

Andrievschii crede că în aceste alegeri scopul lui Tarlev și Vlah nu este victoria - mandatul prezidențial, desigur, îl va obține pentru a doua oară Sandu. „Nu li s-a dat sarcina să o învingă pe Maia Sandu, deși probabil și-ar fi dorit foarte mult. Treaba lor este să formeze echipe și să performeze. Ce înseamnă să performeze? În prezidențiale, fiecare dintre ei trebuie să depășească pragul de 10 la sută. E de dorit ca unul dintre ei să meargă în al doilea tur și să culeagă o parte semnificativă a voturilor opoziției. Nu va exista nicio victorie, dar va fi un alegător cu care să mergi în alegerile parlamentare. Iar sarcina candidatului deschis al lui Șor, Vasile Bolea, este să privatizeze radicalii. Bolea are aceleași sarcini, pe care le avea Iurie Roșca la vremea lui. El i-a ținut sub control pe unioniștii radicali de dreapta, Bolea trebuie să preia controlul asupra stângii. Asta înseamnă cca 7-8% dintre alegători”, crede Andrievschii.

În opinia sa, înainte de alegerile parlamentare, „radicalii de stânga ai lui Bolea vor fi forța politică, care va destabiliza situația politică și va deschide calea spre putere pentru așa-numiții „pro-europeni moderați”. „Pro-europenii moderați” - Tarlev și Vlah. „Cred că acesta este jocul lui Abramovici - are nevoie de pro-europeni moderați pentru a nu irita Occidentul. Dar acești așa-numiți „pro-europeni moderați” vor fi controlați nu de Bruxelles și Statele Unite, ci de Abramovici”, - crede Andrievschii.

În opinia sa, în parlamentarele din a.2025 PAS poate acumula 35% din voturi, forțele legate de Rusia – Tarlev, Vlah, Dodon-Stoianoglo – laolaltă, tot 35%. În total - 70%. Celelalte 30% pot reveni partidelor mici, care nu vor trece în parlament, și lui Ion Ceban cu partidul lui, și Renato Usatîi, care au șanse mari să treacă în parlament. Andrievschii crede că în viitorul parlament Mișcarea Alternativa națională a lui Ion Ceban și ”Partidul nostru” al lui Renato Usatîi pot deveni “acționari cu acțiuni de aur”. Cum a fost, la vremea sa, PDM. Iar intriga va fi - cu cine vor merge acești „acționari de aur” pentru a crea o coaliție de guvernare - cu PAS, sau cu „pro-europenii moderați” reprezentați de Tarlev, Vlah, Dodon și Stoianoglo?

Dar Andrievschii nu ține cont de varianta, în care Sandu este președintă, iar PAS și PSRM au împreună pachetul de control în parlament, atunci unirea lor este destul de firească, mai ales că au deja experiență. E imposibil să nu ținem cont de apariția unor noi jucători politici în intervalul dintre alegerile prezidențiale și cele parlamentare. Despre faptul că pentru a o sprijini pe Sandu pe flancul drept vor apare partidele-partenere, conduse de Popescu și Parlicov, se vorbește de o lună. Iar dacă, după obținerea celui de-al doilea mandat președinta Maia Sandu va susține noile proiecte politice, atunci obținerea de către PAS a scorului de 35% în alegerile parlamentare este un semn de întrebare foarte mare. Deci, pot exista o mulțime de variante.

Așa sau altfel, crede Andrievschii, alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie vor fi doar o încălzire înainte de marea luptă. În realitate, soarta Moldovei se va decide anul viitor, la alegerile parlamentare. Și „această intrigă, pe care încă nu o înțelegem pe deplin, este într-adevăr jocul lui Abramovici, despre care mulți oameni vorbesc și există o mulțime de dovezi, sau cineva se ascunde foarte frumos în spatele lui Abramovici, este, de asemenea, o variantă posibilă”.

P.S. În timp ce articolul era pregătit pentru publicare, s-a știut că Comisia Electorală Centrală a exclus din cursa prezidențială unii candidați ale căror opțiuni de influențare a politicii sunt discutate în articol. Acest lucru a încurcat ușor aliniamentele elaborate de politologi. Ceea ce, însă, nu neagă întrebarea dacă oligarhul Roman Abramovici are interese în Moldova.

Ion Munteanu

5
9
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав