X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Primari pentru un an

13 mar. 2018,, 16:47   Politică
16686 3

Xenia Florea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit data alegerilor locale la Chișinău și Bălți. Alegerea anticipată a primarilor celor două orașe va avea loc la 20 mai – așa cum cere legea, deși au existat variante.

Primarii aleși vor activa timp de un an – pînă la alegerile generale locale, care vor avea loc în vara anului 2019. Totuși, lupta pentru Chișinău și Bălți va fi dură.

Despre variante

Ex-primarii de Chișinău și Bălți, Dorin Chirtoacă și Renato Usatîi, au demisionat în februarie. Conform declarațiilor lor – pentru a nu face jocul democraților, spre a nu le permite să-și consolideze pozițiile în ambele capitale și pentru a asigura organizarea alegerilor locale anticipate la Chișinău și Bălți la 20 mai (anterior CEC a stabilit pentru această dată alegeri locale anticipate în mai multe sate).


Conform art. 139 al Codului electoral, dacă primarul localității demisionează, este rechemat din funcție sau nu-și mai poate îndeplini obligațiunile, CEC trebuie să stabilească alegeri noi nu mai tîrziu de 30 de zile de la constatarea circumstanțelor, și nu mai tîrziu de 60 de zile de la ziua alegerilor. „Dacă aș fi demisionat mai tîrziu, să zicem la finele lui aprilie, alegerile locale nu ar fi putut fi organizate pînă în 2019. Dacă însă demisionez acum, alegerile locale pot fi organizate la Bălți în ziua de 20 mai, declarată de CEC zi unică de organizare a alegerilor anticipate în țară”, a declarat Renato Usatîi la mijlocul lunii februarie.

În pofida stipulărilor legislative clare, autoritățile examinau și alte scenarii. Conform portalului Newsmaker, cei de la PD înclinau spre îmbinarea alegerilor locale la Chișinău și Bălți cu cele parlamentare și organizarea lor în toamnă. De aceea, la începutul lunii martie, CEC a declarat că în bugetul de stat nu au fost prevăzuți bani pentru alegerile primarilor de Chișinău și Bălți. Adică, în caz de necesitate, motivul pentru amînarea alegerilor locale anticipate în cele mai mari orașe ale țării putea fi găsit.

Socialiștii insistau pe un alt scenariu. Din declarațiile președintelui Igor Dodon, făcute la sfîrșitul lui februarie în timpul unei emisiuni a postului NTV Молдова, el personal pledează pentru ca în mai să fie organizate și alegerile anticipate ale primarilor de Chișinău și Bălți, și alegerile parlamentare anticipate. „Eu susțin organizarea mai devreme a alegerilor parlamentare pentru ca să punem punct și să nu cheltuim bani de două ori. Ar fi o economie de zeci de milioane de lei”, a menționat șeful statului.

„Cred că autoritățile au sondat opinia publică – poate vor reuși să evite alegerile inoportune pentru ei, susține analistul politic Igor Boțan. Totuși, guvernanții noștri nu au riscat să experimenteze. Partenerii occidentali și așa au fost extrem de nemulțumiți de schimbarea sistemului electoral și trecerea la sistemul mixt de alegere a Parlamentului. Iar la mai puțin de un an de la modificarea Codului electoral, în Moldova se discută despre dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în luna mai. E periculos. După ce Chișinăul a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția, autoritățile nu și-au putut permite să ignore și legea.

În plus, democraților nu le convin alegerile parlamentare anticipate în mai – ei nu sînt gata pentru aceasta. Mai ales că pentru a dizolva parlamentul e nevoie să fie provocată o criză guvernamentală artificială. La ce trebuie PDM-ului asta? Cei de la Guvern speră că în martie-aprilie Moldova va primi de la UE prima tranșă a ajutorului macrofinanciar și cine va aloca acești bani dacă Guvernul va fi demis?”.

Politologul Bogdan Țîrdea consideră că PD a decis să acționeze în conformitate cu legea (noile alegeri locale – în mai, cele parlamentare – în noiembrie) din cauza presiunilor din afară.

„Există o presiune asupra autorităților moldovene din partea unui șir de structuri europene, spune el. Spre exemplu, a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, care încă în octombrie trecut a adoptat o rezoluție care condamna înlăturarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general de Chișinău și a organizat mai multe vizite de lucru pentru o analiză minuțioasă a cazului Chirtoacă. Evident, Congresul va urmări îndeaproape actualele alegeri locale.

La 26 februarie Consiliul Uniunii Europene pentru afaceri externe a publicat concluziile privind Republica Moldova – 27 de puncte, majoritatea cărora constată degradarea democrației în RM. Aceste concluzii au devenit, de facto, marcajul negru pentru autoritățile din Moldova. Iar peste cîteva zile Comisia de la Veneția va adopta un șir de concluzii privind Moldova, inclusiv modificarea legislației electorale. Toate acestea nu au putut să nu joace un rol său în decizia actuală privind organizarea alegerilor locale. Dacă le-ar fi transferat pentru la toamnă, cum le-ar fi explicat democrații funcționarilor europeni de ce se tergiversează alegerile primarilor de Bălți și Chișinău, mai ales în condițiile în care la Chișinău a fost desemnat propriul primar general interimar? PDM nu a avut suficiente argumente să transfere alegerile pentru noiembrie, de aceea a decis să nu riște.”

Candidați pentru Primăria Chișinău

Primul candidat oficial pentru postul de primar general de Chișinău cu mult înainte de anunțarea datei alegerilor locale noi a devenit președintele partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase.

Șansele lui de a ocupa fotoliul vacant nu sînt mari, dar e vorba, mai degrabă, despre o înaintare cu ochire spre alegerile parlamentare. În lunile apropiate Platforma DA trebuie să se facă auzită și să iasă din zona neconfortabilă a umbrei și a pajului fidel al partidului PAS și al liderului acestuia, Maia Sandu. În această situație, Platforma DA s-a pomenit la finele anului 2016, după ce la alegerile prezidențiale Andrei Năstase a luat ”decizia de gentleman” și s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu. După care Platforma DA a început să cadă fulgerător în ratingurile politice, iar popularitatea PAS, din contra, să crească.

Astfel, conform sondajului din martie, efectuat de Fundația opiniei publice, în 2016 ratingul partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” era de 14,8%, iar a partidului „Acțiune și solidaritate” – de 14,6%. În octombrie 2016, la ieșirea lui Năstase din cursa electorală, ratingul partidului său era deja de 8,5%, iar a Partidului „Acțiune și Solidaritate” – de 9,2%. Sondajul Vox Populi, efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor în ianuarie curent, a arătat următoarele rezultate: partidul Maiei Sandu – 16,9%, cel al lui Andrei Năstase – 3,8%, insuficiente pentru a trece pragul electoral.

După înaintarea liderului în calitate de candidat la funcția de primar general de Chișinău, cei de la Platforma DA au declarat că contează pe susținerea PAS și acceptul lor pentru înaintarea lui Andrei Năstase ca unic candidat pentru postul de primar al capitalei. Cei din Platforma DA vorbesc că aceasta este un fel de testare a partenerului politic – pe cît de conciliabilă este Maia Sandu, este ea capabilă să cedeze, cum a făcut-o altă dată Andrei?

Deocamdată, Maia Sandu tergiversează răspunsul. Ea le-a trimis celor 2 mii de adepți ai săi o anchetă cu rugămintea de a răspunde la întrebarea: consideră ei că PAS trebuie să înainteze propriul candidat la aceste alegeri ori să-l susțină pe Andrei Năstase? „Este clar că membrii PAS vor indica președintele propriului partid. Dacă în toamna lui 2016 Năstase ar fi efectuat un asemenea sondaj printre membrii partidului său, aceștia tot ar fi spus că el nu trebuie să-și retragă candidatura în favoarea lui Sandu”, nu crede în altruismul liderului PAS politicianul Dumitru Ciubașenco.

Unii experți consideră că Maia Sandu își poate înainta propria candidatură la alegerile din mai a primarului de Chișinău. Cel puțin pentru a nu-i permite lui Andrei Năstase să o întreacă și să revină în politica mare. Există o opinie, cu referire la diplomații americani, că SUA vor insista pe candidatura Maiei Sandu la alegerile din mai, cu țintire spre parlamentarele din toamnă. Ea are șanse bune de victorie, ținînd cont de rezultatele pe care le-a demonstrat la Chișinău în alegerile prezidențiale din 2016. Și, cum a glumit cineva, în mai Maiei îi este dat de la Dumnezeu să obțină un scor bun.

Deocamdată însă, printre pretendenții principali la postul de primar al capitalei se numără actualul primar general interimar, Silvia Radu, care, cel mai probabil, va concura pe post de candidat independent, și candidatul Partidului Socialiștilor. PSRM, probabil, îl va înainta pe liderul fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, deși experții consideră că președinta Zinaida Greceanîi, care a cedat în fața lui Dorin Chirtoacă la alegerile din 2015, în ochii alegătorilor ar fi mai preferabilă.

Nu este exclusă participarea la scrutin, pe post de candidat independent, a ex-primarului de Chișinău Serafim Urechean. Acum jumătate de an, el declara că, în cazul alegerilor locale anticipate, va candida cu siguranță, deoarece „Primăria nu a mai fost într-o situație așa de penibilă și catastrofală în decursul secolelor de existență a orașului”.

Își pot înainta propriii candidați Partidul Popular European (cel mai probabil, acesta va fi viceprimarul de Chișinău, liderul fracțiunii „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” în CMC, Ruslan Codreanu ) și „Partidul Nostru” (candidatul lui poate fi consilierul municipal Ilian Cașu, care a mai aspirat la această funcție în 2015). Dar șansele ambilor candidați sînt minime. Ale lui Cașu – din cauza insuccesului liderului său de partid, Renato Usatîi, la Bălți, iar a posibilului candidat PPEM – din cauza ratingului mic al liderului de partid, cu tît mai mult că dreapta este ocupată ferm de alte formațiuni politice.

Partidul Liberal, pînă nu demult stăpînul deplin al Chișinăului, după trei mandate ratate ale lui Dorin Chirtoacă, ale cărui rezultate la scrutinele din 2011 și 2015 erau deja evident ”trase de urechi”, nu are șanse să obțină victorie. Totuși, și-ar putea înainta candidatul – spre exemplu, vicepreședintele partidului Valeriu Muinteanu sau consilierul municipal Ion Ciobanu. Unu – pentru a se face remarcat în ajunul parlamentarelor, doi – pentru a zăpăci alegătorii – dacă socialiștii vor propune totuși candidatura lui Ion Ceban.

În ce privește participarea Partidului Comuniștilor la scrutin, încă nu e clar. În 2015, din disperare, PCRM-ul slăbit a înaintat candidatura antreprenorului fără de partid Vasile Chirtoca (în prezent președintele fracțiunii comuniștilor și a celor fără de partid în CMC). Dar e puțin probabil ca acest tandem să fie repetat și la actualele alegeri ale primarului general.

„Dacă vor participa comuniștii la aceste alegeri? Cu excepția lui Vasile Chirtoca, fracțiunea lor în CMC nu are personalități remarcabile, dar Chirtoca nu va merge în alegeri. La ce îi folosește? Șansele sînt minime, pentru PCRM el este o persoană străină, susținere largă nu are, iar noul primar va activa în această funcție doar un an, așa că pentru dl Chirtoca este lipsit de sens să irosească bani pentru campania electorală”, consideră Igor Boțan.

PD va ceda Chișinăul socialiștilor?

PDM, aflat la guvernare, nu va înainta propriul candidat la primăria Chișinăului în actualele alegeri locale. Asta a declarat președintele partidului, Vladimir Plahotniuc, la conferința de presă din 6 martie. Potrivit lui, democrații vor susține candidatul unic al partidelor proeuropene, deoarece sondajele arată că există riscul ca socialiștii să învingă în capitală.

„Noi vom susține candidatul care va avea cea mai mare susținere a partidelor de dreapta. Sîntem gata să-l susținem chiar și pe cel care ne-a criticat”, a declarat liderul PD, care așteaptă un răspuns concret de la PAS, Platforma DA, PL și PPEM.

PAS și Platforma DA au declarat de la bun început că nu vor negocia cu PD nicio candidatură comună. Aceste formațiuni politice au presupus că pe parcursul campaniei liderii PD de fapt vor face jocul socialiștilor – pe ascuns, firește. Și liberalii au respins oferta lui Vladimir Plahotniuc, declarînd că „PDM poate coordona candidatul unic al lui Plahotniuc doar cu acele partide cu care a coalizat în CMC împotriva lui Dorin Chirtoacă”.

„Democrații, ca întotdeauna, fac propriul joc, consideră Igor Boțan. Dl Plahotniuc a făcut trimitere la rezultatele unui sondaj al opiniei publice. Cred că logic ar fi ca el să comunice aceste rezultate – cît de mare este pericolul că la Chișinău vor învinge socialiștii și cu ce scor. Ce rost are înaintarea unui candidat unic al dreptei dacă sondajele voastre arată că oricum vor învinge socialiștii? Iar dacă pentru forțele proeuropene nu este un pericol dacă socialiștii vor învinge în primul tur, cum bine a zis Dorin Chirtoacă, de ce să nu le oferim chișinăuienilor înșiși posibilitatea să identifice cel mai bun candidat în primul tur și să se unească în jurul lui în turul doi?

Cred că democrații se află într-o criză de idei. Ei nu pot oferi nimic nou comparativ cu situația care a avut loc în octombrie 2016, în ajunul prezidențialelor, adică noi vrem să vă dirijăm, acceptați logica noastră. Dar stați! Arătați-ne ratingul vostru la Chișinău. Ce a acumulat candidatul PDM Monica Babuc la alegerile din 2015 – 2,17%! Iar Valentina Buliga în 2011 – 2,56%. Și atunci de ce partidele care au acumulat la Chișinău procente exprimate prin cifre duble, și-ar coordona strategiile electorale cu un partid care abia de acumulează în capitală 2%?

Îl vor susține și promova democrații pe candidatul independent Silvia Radu? Pe ea o pregăteau pentru alegerile locale din 2019, însă demisia lui Dorin Chirtoacă a stricat acest plan. Așa că pentru PDM este lipsit de sens să lupte, să ”tragă” un candidat nepregătit, din moment ce Silvia Radu nu a dovedit să se impună și nu a jucat rolul damei din „Tragedia optimistă” – femeia-comisar cu mauser. Cred că pentru PDM este chiar de preferat ca alegerile acestea să le cîștige candidatul PSRM. Unu – noul primar va activa doar un an – pînă la alegerile locale din 2019, iar boicotat fiind de Guvern el nu va putea face mare lucru. Doi – în ajunul parlamentarelor democrații vor obține un motiv bun să-i pună o dată în plus pe liderii dreptei în lumină negativă: v-am propus să mergem cu un candidat comun al forțelor proeuropene, ați refuzat și ați cedat capitala PSRM. Așa că, cel mai probabil, pentru un an înainte democrații vor oferi capitala socialiștilor, iar victoria candidatului PSRM la Chișinău o vor pune pe seama liderilor dreptei” , a concluzionat Igor Boțan.

„Democrații niciodată nu cedează nimănui nimic”

Politologul Vitalie Andrievschi nu este de acord cu aceste concluzii.

„Democrații niciodată nu cedează nimănui nimic, afirmă el. PD a jucat frumos. Alegerile anticipate la Chișinău și Bălți vor avea loc la 20 mai. Deci, legea este respectată, încălcări nu sînt, în pofida scenariilor și presupunerilor comunicate anterior. Pe de altă parte, democrații au renunțat să propună propria candidatură și au declarat că vor promova candidatul unic la primăria Chișinău, adică au chemat forțele proeuropene să se consolideze în condițiile cînd orașul poate fi ”luat” de partidul prorus al socialiștilor. Dar ideea candidatului unic al ”dreptei” a murit înainte să se nască. Sandu, Năstase, liberalii au răspuns ”nu” ofertei. Andrei Năstase a și fost înaintat candidat pentru postul de primar general. Nu este exclus că Maia Sandu îl va susține sau va propune un alt candidat. Ce le rămîne democraților să facă? De ce nu ar susține un candidat independent?

Firește, logic ar fi să fie susținută Silvia Radu. La ce bun să mai cauți pe altcineva? În perioada activității sale la Primărie, ea s-a impus pozitiv, a demonstrat că are un comportament cinstit față de chișinăuieni, nu cochetează cu electoratul. Își vor anunța democrații susținerea pentru Silvia Radu din start sau o vor face în turul doi? Nu pot spune. Trebuie să calculăm plusurile și minusurile. Dacă Silvia Radu va merge în turul doi, ea, desigur, va învinge în alegeri, însă trebuie să facem măsurări – pe cît de garantată este participarea ei la turul doi și cînd anume va trebui susținută. În tot cazul, va fi susținută, rămîne de văzut pe cît de dozată va fi această susținere.

Despre lupta dură și liderii politici

Bogdan Țîrdea consideră că lupta pentru Chișinău va fi de această dată deosebit de dură, în pofida faptului că primarul ales va activa în această funcție un singur an. Adesea alegerile locale sînt numite repetiție generală a alegerilor parlamentare, iar la Chișinău și Bălți locuiește o treime dintre alegători. Iată de ce alegerile din mai în două dintre cele mai mari orașe ale țării vor deveni o trecere în revistă a forțelor în preajma alegerilor parlamentare. Și nu numai…

„În condițiile sistemului electoral mixt problema administrării localității devine extrem de actuală, spune Bogdan Țîrdea. În municipiul Chișinău, pentru parlamentare au fost formate 11 circumscripții electorale. Firește, șansele de victorie a candidaților pe care îi va susține primarul general, pentru care va lucra aparatul administrativ al Primăriei, preturile, sporesc substanțial. Plus simbolismul victoriei în sine – dacă la alegerile locale biruie candidatul unui partid, este foarte probabil că peste cîteva luni alegătorii vor susține candidatul aceluiași partid și la alegerile parlamentare.

Referitor la aceste chemări ale democraților de a propune un candidat unic la funcția de primar general din partea ”dreptei”, intimidările cum că în oraș pot învinge socialiștii, întreaga tactică de organizare a campaniei electorale a PDM are scopul ca după alegerile locale președintele PD, Vlad Plahotniuc, să devină liderul univoc al ”dreptei”. Democrații, practic, i-au distrus pe liberali și pe Ghimpu. Partidele Băsescu-Șalaru și Leancă sînt sateliții PDM. În prezent toate forțele lucrează pentru neutralizarea partidelor lui Sandu și Năstase, pentru a-i constrînge să colaboreze după alegerile parlamentare și să refacă Alianța pentru Integrare Europeană – nu mai știu a cîta la număr.

De aceea, cred că, după startul actualei campanii electorale, PDM o va promova activ pe candidata independentă Silvia Radu, pentru a o trece în turul doi. Dacă în turul doi se vor pomeni dna Radu și candidatul socialiștilor, Maiei Sandu și lui Andrei Năstase nu le va rămîne nimic altceva decît să o susțină pe Radu, în caz contrar PDM și sateliții săi vor învinui PAS și Platforma DA de toate păcatele. În această situație, după al doilea tur de scrutin, PD va deveni un lider al ”dreptei” și se va autoproclama nucleul segmentului politic ”de dreapta”.

Pentru ca PAS și Platforma DA să strice jocul conducătorilor PDM, ar trebui ca nu Silvia Radu, dar cineva dintre candidații lor (Năstase sau Sandu) să intre în turul doi. Desigur, Maia Sandu are mai multe șanse, în cazul în care va decide să se includă în cursă. Așa că alinierea forțelor ”dreptei” în politica moldovenească în ajunul alegerilor parlamentare în mare parte va depinde de cele ce se vor întîmpla în turul doi al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău”, consideră Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?