Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Modernizare în stil chinezesc

9 noi. 2022,, 18:08   Analitică
5963 0

Modernizarea și un trai prosper pentru populație reprezintă dezideratul tuturor țărilor în curs de dezvoltare. Acest obiectiv nu este ușor de atins de către o țară mica, fiind cu atât mai dificil pentru o țară mare. Cu o populație foarte numeroasă și un vast teritoriu, China a obținut realizări fără precedent în eforturile sale de modernizare.

Modernizarea se construiește în jurul industrializării. Într-o perioadă de numai 70 și ceva de ani, China a realizat cea mai mare industrializare din istoria omenirii, a construit cel mai mare sistem de producție din lume, cu o gamă completă de industrii și facilități, devenind singura țară care deține toate categoriile industriale enumerate în Clasificare industrială a Națiunilor Unite. În 2021, volumul total al economiei chineze a ajuns la 17.7 trilioane de dolari SUA, reprezentând 18.5% din economia mondială și plasând China pe locul doi în lume; PIB-ul pe cap de locuitor a depășit 12000 de dolari SUA, ceea ce o apropie de nivelul țărilor cu venituri mari. Capacitatea de inovare științifică și tehnologică a continuat să avanseze rapid, China intrând în rândul țărilor inovatoare. Investițiile totale în cercetare și dezvoltare în 2021 au fost de aproximativ 434 de miliarde de dolari SUA, ocupând locul doi în lume. A fost construit cel mai bun sistem de infrastructură de transport din lume, incluzând peste 40.000 de kilometri de cale ferată de mare viteză. Viața oamenilor s-a îmbunătățit în mod semnificativ prin crearea celor mai mari sisteme din lume de învățământ, protecție socială, îngrijire a sănătății și pensii de bază, iar speranța medie de viață a chinezilor a ajuns la 78.2 ani. Fiind un motor important al creșterii economice mondiale, contribuția medie a Chinei din 2013 până în 2021 la creșterea economică globală a ajuns la 38.6%, depășind contribuția totală a țărilor G7. China continuă să promoveze un nivel înalt de deschidere către lume, devenind un partener comercial important pentru cel puțin 140 de țări și regiuni. Comerțul total cu mărfuri al Chinei ocupă primul loc în lume. De asemenea, țara se află pe primul loc la atragerea de investiții străine și investiții peste hotare.

Toate acestea arată faptul că statul chinez a făcut ceea ce trebuie și, într-o analiză finală, a pornit pe o cale de modernizare în stil chinezesc. Cel de-al XX-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care a avut loc nu cu mult timp în urmă, a trasat ca sarcină principală a Chinei modernizarea în stil chinezesc pentru a promova în mod cuprinzător marea întinerire a națiunii chineze. S-a subliniat în mod clar că modernizarea în stil chinezesc vizează o populație foarte mare și o viață prosperă pentru toată lumea, fiind o modernizare în care civilizația materială și cea spirituală sunt în acord, omul și natura coexistă în armonie, mergând pe o cale a dezvoltării pașnice.

Susținerea conducerii Partidului Comunist Chinez și urmarea neclintită a căii socialismului cu specific chinezesc reprezintă condițiile esențiale și o abordare fundamentală a modernizării în stil chinezesc. Modernizarea reprezintă în esență comportamentul organizațional al statului, guvernului și societății, iar conducerea generală a Partidului Comunist Chinez poate organiza eficient China, o țară cu un vast teritoriu, o populație numeroasă, multe disparități și o mare diversitate, asigurând că modernizarea țării nu depinde de nimic și este complet independentă.

Modernizarea în stil chinezesc este centrată mai degrabă pe om decât pe capital, angajându-se să obțină o prosperitate generală, pentru toți oamenii, și să evite polarizarea și stratificarea socială. Doar o astfel de modernizare este justă și durabilă.


Modernizarea în stil chinezesc susține calea dezvoltării pașnice, ceea ce este un fapt extraordinar în practica modernizării. Spre deosebire de aceasta, importante țări dezvoltate din lume au acumulat avere prin războaie, agresiune, colonizare și jaf, punând apoi bazele modernizării. Aceste țări au „trei păcate originale”: colonizarea întregii lumi, exterminarea rasială și culturală a amerindienior, traficul îndelungat și masiv de sclavi din Africa. Acestea reprezintă fapte istorice care nu pot fi șterse cu buretele sau distorsionate.

Modernizarea în stil chinezesc numără realizări remarcabile, însă până la o modernizare completă, mai sunt încă multe dificultăți și probleme de rezolvat, ca de pildă insuficienta capacitate de inovare științifică și tehnologică și nevoia urgentă de o modernizare industrială. Raportul celui de-al XX-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez a subliniat că inovația ocupă un loc central în situația generală a modernizării în stil chinezesc. În următorii cinci ani, China își va crește semnificativ independența și capacitățile în știință și tehnologie, astfel ca până în 2035 să ajungă la un nivel înalt și să se numere printre cele mai inovatoare țări din lume. Planul și mai mare este acela de a realiza modernizarea socialistă până în 2035, iar până la mijlocul acestui secol, de a construi o țară socialistă modernă, puternică și, în același timp, prosperă, democratică, civilizată, armonioasă și frumoasă.

Modernizarea în stil chinezesc a lărgit, fără îndoială, diversitatea mijloacelor țărilor în curs de dezvoltare de a se îndrepta spre modernizare, demonstrând încă o dată că „occidentalizarea” nu este singura cale. Obiectiv vorbind, niciuna din țările și regiunile care s-au modernizat după cel de-al Doilea Război Mondial, nu s-a dezvoltat după modelul occidental, iar Coreea de Sud și Singapore sunt exemple bune în acest sens. În practica modernizării, nu există modele și standarde universale, nici mituri și superstiții bazate doar pe modele occidentale. Orice țară are dreptul, cât și o mai mare probabilitate, de a explora propria cale de modernizare.

Modernizarea în stil chinezesc este independentă și deschisă. În acest proces, China a asimilat și va continua să asimileze și să învețe din practicile utile ale oricărei țări, dorind să caute adevărul în fapte și să împărtășească propria experiență cu alte state. Mai important, China a respectat dintotdeuna faptul că țări cu civilizații și sisteme diferite aleg o cale de dezvoltare potrivită propriilor condiții naționale. China nu a exportat, nici acum și nici în viitor, ideologie, valori și modele de dezvoltare în afara țării. Indiferent cât de mult se va dezvolta, China nu va căuta niciodată hegemonia sau extinderea.

Yan Wenbin, Ambasadorul Chinei în Moldova

7
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?