COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Dreapta, devoratorii de granturi, ONG-crația și alte frății

Dreapta, devoratorii de granturi, ONG-crația și alte frății

Despre cine, cu adevărat, primește granturi enorme din exterior

În ultimul timp, blocul ACUM promovează intens tema lansată de Plahotniuc încă în anul 2016 despre presupusa finanțare a PSRM din Rusia. Asta în timp ce despre finanțarea PAS din fonduri externe se tace filozofic. Și în general, se trece sub tăcere legătura partidelor de dreapta cu ONG-urile.

Filiala politică a fondului

Trebuie să recunoaștem că PAS-ul Maiei Sandu este o filială politică a Fondului Soros în Moldova. Judecați și Dvs.: în anii 2009-2010, președinta M. Sandu a fost membră al senatului Fondului ”Soros-Moldova”. Ex-deputata și ministra educației L.Nicolaescu-Onofrei – director în probleme de educație ”Soros-Moldova” în perioada anilor 1996-1998.Timp de 12 ani ea a fost director executiv al ONG-ului Pro Didactica. Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, între anii 2007–2010 a fost directorul programului Buna guvernare al fondului ”Soros-Moldova”, între anii 2006–2007 – coordonator de proiecte ale aceluiași fond. Anterior, membră al biroului politic PAS a fost și Daniela Terzi-Barbăroșie, care lucra la fondul ”Soros-Moldova”. Ea este soția lui A. Barbăroșie, directorul Institutului de politici publice.

Practic, mulți dintre deputații PAS sînt activiști ai Fondului Soros ori devoratori de granturi ale altor fonduri. Spre exemplu, secretarul general al partidului, I. Grosu,este membru și fondator al unui șir întreg de ONG-uri în rețeaua Soros. D. Perciun, membru al biroului politic PAS, este coordonatorul proiectului e-Transformare şi Informatizare a Ministerului Educației, sponsorizat de fondul Soros.


Care fonduri sprijină ACUM?

Miliardarul George Soros – nr.23 în lista celor mai bogați oameni ai planetei (Forbes, 2016), are o avere de 24,9 mlrd. USD. Fondul ”Soros-Moldova” are un buget anual de 5–10 mln. USD.

Între anii 1992–2016, Fondul Soros a cheltuit în Moldova 120 mln. USD (119 911 171 USD)! Toată rețeaua lui Soros o susține deschis pe Maia Sandu.

Numai între anii 2017 – 2019 Fondul Soros a supravegheat proiectul numit ”Dezvoltarea societății civile în UTA Găgăuzia”. Bugetul lui constituia €606 077,96.Curioasă era sarcina pusă –”extinderea posibilităților organizațiilor din societatea civilă în UTA Găgăuzia pentru ca ele să poată controla și influența prioritățile de dezvoltare la nivel local și național…”.

Să controleze și să influențeze prioritățile politice ale Găgăuziei – iată sensul principal al proiectului.

Impresionează și bugetele fondului lui Conrad Adenauer. Să zicem, în 2014 fondul a primit €130 mln. de la guvernul RFG. În RM, acest fond colaborează cu UE în mai multe proiecte:

1) Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, a. 2019, bugetul – €3 749 934;

2) Societatea civilă pentru îmbunătățirea administrării bugetare în Moldova, a. 2019 – 2022, bugetul – €1 150 000.

Un alt fond apropiat M.S andu - Fondul european în susținerea democrației,- a fost înregistrat în ianuarie 2013, la inițiativa Poloniei. Este finanțat de țările UE. Colaborează cu ONG din Africa de Nord, Orientul Apropiat, țările-participante la programul UE ”Parteneriatul estic” – în total 15 state. Între anii 2013–2014 bugetul lui a constituit €25 mln. calculate pentru 2–2,5 ani de activitate.

”Fondul național al democrației” – o organizație americană fondată în 1983 de Congresul SUA în scopul promovării democrației. La fondare, suma bugetului ajungea la 30 mln. USD, mai apoi a crescut, iar în 2002 era deja de 43 mln. USD.

În RM, FED și FND sponsorizează o întreagă rețea mediatică, care poate fi considerată parte a cartelului media al M. Sandu. Este vorba despre TV 8, Jurnal TV, PRO TV, Newsmaker.md, Nokta.md, Moldstreet.md, Nord News, Rise.md! Alte publicații (de genul Ziarul de Gardǎ, TVR Moldova), deși sponsorizate de guvernul României, la fel susțin blocul ACUM și personal pe M. Sandu. Cu sume himerice: de la 77 mii USD în cazul Newsmaker.md, la €1 mln. anual în cazul Rise.md!

Vorbim deja despre mii de ONG-uri de genul IDIS ”Viitorul”, IPP, APE, ProDidactica, care în mod deschis susțin, consultă, promovează partidele de dreapta și le critică pe cele de stînga.

Amintim: Recent G. Soros a declarat că va aloca 1 mlrd. USD pentru promovarea democrației în toată lumea și izbăvirea de ”regimuri oligarhice și lideri autoritari”.

Trebuie să recunoaștem, că M. Sandu și PAS depind politic și de fondul german al lui Conrad Adenauer. Hans Martin Sieg, conducătorul acestui fond în România și RM, ține PAS din scurt, venind cu regularitate la Chișinău ”pentru consultări”.

Blocul ACUM este susținut financiar de peste hotare, direct sau prin intermediari. Dar se face asta printr-un șir de scheme complicate. Cu sume uluitoare. Asta chiar dacă noi nu ținem cont de banii ambasadelor, granturile diferitor organizații politice internaționale etc. Sume himerice, legalizate apoi prin ”colectarea donațiilor de la cetățeni”!

Nu doar Soros…

Aceste fonduri finanțează ONG-urile și mass-media, care apoi fac publicitate PAS și critică dușmanii lui. Este vorba despre milioane de euro! Apropo, este aceasta o implicare în alegeri sau nu? Este o finanțare indirectă sau nu? Mai mult, mulți deputați PAS și PPDA au condus diverse ONG-uri, fiind salarizați de ele (de regulă, salariile variază între €1000 și €5000 și mai mult). Curios: dacă ulterior ei donau bani blocului ACUM, este asta finanțare externă?

Pe paginile acestor fonduri veți putea vedea materiale semnate de D. Alaiba (FED), seminare cu participarea dlor D. Plîngău și D. Perciun (fondul Conrad Adenauer). Toate din contul fondului, desigur. Pe parcursul anilor, toate aceste fonduri au creat în RM a rețea de ONG conduse de baronii societății civile, numiți și ONG-crație (în engleză – NGOcracy).

Bani pentru ONG ori pentru partid ?

Și acum niște exemple, ca să înțelegeți cum funcționează această mașină. La 28 martie 2019, Iu. Leancă a declarat că în 2014, fiind prim-ministru, s-a văzut cu Soros în apartamentul din New York. Acela i-a dat 1 milion USD, pe care acesta personal i-a transmis M.Sandu ”pentru dezvoltarea educației”. Nu e clar ce fel de bani erau, cum au ajuns ei la Sandu, cui i-a transmis ea și cum este posibil așa ceva. Mai apoi, ex-ministra educației C. Fusu a confirmat că banii au fost folosiți pentru finanțarea unor ONG apropiate M. Sandu. Pentru modernizarea educației au fost folosite doar 40% din sumă, adică 400 mii, restul de 600 mii au ajuns în buzunarele ONG. Este vorba despre proiectul „Sprijinirea reformei educaționale în Republica Moldova”, implementat în perioada iunie 2014 – decembrie 2015. Bugetul lui a fost de 992,5 mii USD.

Din mijloacele alocate modernizării educației, 115 mii USD au ajuns la Institutul de politici publice (IPP), care ulterior a devenit ”un centru de idei și cadre” pentru PAS și PPDA. Aici au activat O. Nantoi, A. Barbăroșie. Asociația Catalactica a primit 100 mii USD, alte 34 mii USD au ajuns la centrul educațional Pro Didactica (L.Nicoalescu-Onofrei). După ”succesul evenimentelor organizate” aceste proiecte au mai primit încă 80 mii USD. Cu alte 270 mii USD au fost plătiți 140 de experți care au lucrat la ”reformarea programelor de studii”. Total –600 mii USD! Binișor au cîștigat timp de un an, nu-i așa? Iar azi vedem acești devoratori de granturi erijați în lideri și sponsori PAS.

Subliniem încă odată: mulți deputați și miniștri PAS și PPDA sînt lideri ai unor ONG-uri cu bugete anuale de €100 mii – €1 mln.!

Salarii în plic, oferite de Soros

În august 2016, portalul dcleaks.com, care se poziționează ca fiind un proiect al hackerilor americani activi, a spart site-ul lui G. Soros ”Societatea deschisă”. Au ieșit la iveală lucruri interesante. În iulie 2014, la solicitarea premierului RM Iu. Leancă, Soros consimte să-i achite întreținerea unui număr de patru consilieri, care și așa ridicau un salariu lunar de 9 mii lei din buget. În medie, pentru fiecare dintre ei era prevăzut un salariu de 4200 USD (cca 60 mii lei). Așadar, numai în 2014–2015 în conturile consilierilor lui Iu. Leancă au intrat, plus la salariile achitate de stat, mai bine de 2 mln. lei de la Soros. Schema era următoarea: institutul lui Soros ”Societatea deschisă” a transferat bani ONG-ului din Germania Institut für Europäische Politik (Institutul de politici europene – IPE). După care banii au fost transferați consilierilor, printre care era și dl V. Culminschi, numit în 2019 consilier al M. Sandu pentru politica externă, iar la 23 decembrie – secretar de stat al MAEIE. Banii au fost ”acoperiți” de un oarecare studiu științific, pe care nimeni nu l-a văzut și care nu a fost prezentat nimănui.

Apropo, după căderea lui Leancă, doi dintre consilierii săi – E. Sturza și V. Culminschi – înregistrează ONG-UL ”Institutul de politici europene și reforme” (IPER). Din noua structură făcea parte însuși Leancă, dar și alte persoane din anturajul lui. Institutul continua să primească bani din afară, contribuind la promovarea partidului lui Leancă – Partidul popular european. Iar printre membrii IPER era și Martin Sieg, fost consilier Bundestag și actual protector al M. Sandu. Partidele se schimbă, mecanismele de finanțare rămîn…

Liderii ONG-urilor – procurori!

Iată un alt exemplu. Multe dintre injecțiile financiare ale UE în justiție, reforma poliției, susținerea mass-mediei merg direct în buzunarele devoratorilor de granturi. Poporul nu primește nici un bănuț, dar asta se numește susținere din exterior. Spre exemplu, pentru reforma justiției s-au cheltuit €100 mln., a educației – €90 mln. etc. În anii din urmă, Centrul de resurse juridice a tăiat 13 proiecte în justiție, în suma fabuloasă de 3 mln. USD (3 086 755,17 USD). Este doar ceea ce noi am reușit să găsim. În fruntea centrului stă V. Gribincea, cumnatul deputatului PAS S. Litvinenco. Amintim că în 2019, blocul ACUM îl promova pe Gribincea la funcția de procuror general.

Adică, activiștii ONG-urilor lucrează deschis pentru PAS pe bani din exterior. Mass-media le face publicitate chiar în perioada alegerilor pentru acești bani. Ei primesc bani pentru ”studii științifice” din afară, după ce ocupă funcții de stat sau ca membri ai biroului politic etc. Li se plătește pentru zboruri, pentru participare la trening-uri. Pe banii fondurilor îi consultă experți, pe listele lor găsim persoane plătite din granturile externe.

Fondul Open Dialog – procuratura tace!

În 2018, parlamentul RM a creat o comisie specială pentru investigarea finanțării PAS și PPDA din exterior de către fondul Open Dialog. În spatele lui stătea miliardarul fugar kazah Muhtar Ableazov și nu numai el. Fondul a sponsorizat participarea membrilor blocului ACUM la seminarele internaționale. La 16 noiembrie 2018, parlamentul a adresat Procuraturii Generale cererea de a aprecia juridic acest fapt. Parcă fusese deschis și un dosar penal, dar procuratura tace. De ce?

Acum înțelegeți pe ce bani acești domni călătoresc peste hotare, stau în hoteluri scumpe, vizitează restaurante de elită, întrețin un oficiu cu €1600 /lună, și desigur ”combat corupția și finanțarea externă” în rîndul ”rusofililor”?

Banii lui Șor

Însă PAS primește bani nu doar de la oligarhia transnațională de genul miliardarilor Soros sau Ableazov. Acești domni nu se jenau nici de relațiile cu oligarhii locali. La 7 noiembrie 2016, mass-media a publicat documente privind transferurile bănești în folosul PAS. Un oarecare V. Galoi, reprezentant al companiei Dufremol SRL, tot el omul lui I. Șor, a transferat, la 4 noiembrie 2016, 300 mii lei în fondul electoral al M. Sandu. Banii au ajuns la 7 noiembrie. Pe 8 noiembrie I. Șor a declarat că a sponsorizat PAS – partidul Maiei Sandu. După care în mass-media au apărut înregistrările convorbirilor telefonice ale lui I. Grossu, președinte-adjunct PAS și V. Galoi. Acestea au avut loc la 3 și 7 noiembrie 2016.

Se știe că I. Șor a sponsorizat personal PLDM (salarii deputaților și miniștrilor, restaurante, călătorii, benzină etc). Numai în privința unor plăți s-au păstrat documente.

La 10–12 decembrie 2012, delegația RM zbura spre Doha cu avionul privat TC-FIB al companiei Nobil Air. La 12 noiembrie, cu același avion, ei au zburat la Bruxelles, apoi la Chișinău. M. Sandu a făcut parte din delegație. Zborurile au costat €70 mii. Le-a achitat I. Șor din banii BEM, fapt recunoscut personal în cadrul anchetei. Apropo, și unele mass-media care deservesc PAS, au difuzat publicitate achitată nu numai din banii BEM și din miliardul furat. A fost deschis chiar și un dosar penal.

Deci, banii BEM nu au miros, nu-i așa?

Concluzia este simplă: blocul ACUM este susținut financiar din afară, direct sau indirect, însă aceasta se face printr-o serie de scheme sofisticate. Sumele întrec orice imaginație. Asta fără a ține cont de banii ambasadelor, de granturile diverselor organizații politice internaționale. După care sumele uluitoare sînt legalizate prin ”acumularea de donații de la cetățeni”.

Deoarece Moldova este o țară care depinde de actori din exterior, acești domni fără scrupule învinuiesc toată lumea, cu excepția lor personală, de finanțare externă. Însă adevărul, mai devreme sau mai tîrziu, va ieși la iveală. Fără îndoială.

Bogdan Țîrdea, politolog

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load