X 
Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 122
Transnistria stiri: 1453

Apoi, mai pe scurt. Expertul a spus cum scăpăm de cuvintele parazite odată și pentru totdeauna

7 iun. 17:55   Analitică
10033 0

Expert în tehnica vorbirii: pauzele și jocurile simple ne vor ajuta să scăpăm de cuvintele parazite. «Apoi», «mai pe scurt», «ei», «ă-ă-ă». Cuvintele parazite au devenit un adevărat flagel al timpului nostru. Abundența lor în vorbire trădează neliniște și neîncredere în propriile cuvinte. Iar asta ar putea fi fatal în timpul discursului, a negocierilor și chiar a unui rendez-vous. Gulnara Ibracova, expertă în tehnica vorbirii, a dezvăluit opt trucuri cum să curățim vorbirea de cuvintele parazite.

Cum apar cuvintele parazite?

Învățarea pe de rost

Nu arareori vorbitorul își scrie textul discursului și îl învață «de pe foaie», în speranța că textul pregătit din timp îl va proteja de momentele penibile. Dar, dacă scriem discursul mot-a-mot și în memorizăm, ne lipsim de flexibilitate.

Anume în secundele de ezitare, în care îți amintești ce urmează, apar cuvintele parazite. Deși aceeași idee poate fi expusă lejer și prin alte cuvinte.


Emoțiile în exces

Și dacă vorbitorul emoționat «intră» în stare de stupoare? De cele mai multe ori discursul pregătit este uitat, în fața ochilor ai doar o foaie curată, în gît - un nod, în burtă - contracții totale.

Într-un moment de asemenea stres memoria îți «servește» ceea ce se află la suprafață, adică șabloane verbale și argouri: «Ă-ă-ă, ce am vrut să spun… ei bine, mmm ...».

Pregătirea corectă și repetiția – iată principalele metode de profilaxie a unor asemenea situații. Trebuie să-ți notezi din timp tezele discursului, să-ți faci un plan de bază. Probele orale te ajută să improvizezi în orice moment și să exprimi aceeași idee în cuvinte diferite. Odată cu acumularea experienței, vorbirea devine tot mai clară și mai curată.

8 metode de a scăpa de cuvintele parazite

Pentru ca cuvintele parazite să nu apară într-o comunicare importantă, este nevoie de o profilaxie, efectuată cu regularitate. Aici vor fi de ajutor următoarele trucuri de viață.

 • Înregistrează-ți vocea sau ascultă mesajele audio din chat-uri.

Depistează cuvintele și sunetele care se repetă cel mai des. Pot fi nu numai cuvintele parazite obișnuite, dar și propriile tale fraze, pe care le folosești prea des. Observă cum completezi pauzele între cuvinte, cum ar fi «ă-ă-ă» sau «а-а-а». Alcătuirea unei asemenea liste îți va permite să-ți conștientizezi obiceiurile verbale și să muncești la corectarea lor.

 • Notează diverse sinonime ale frazelor și cuvintelor parazite, pe care le folosești.

Începe să le utilizezi activ în vorbire, înlocuind expresiile obișnuite cu unele mai exacte și mai diverse. Spre exemplu, în loc de «ca și cum» poți spune «probabil». Asta îți va permite să diversifici vorbirea și să eviți monotonia. Poți chiar lipi, în locurile vizibile, autocolante cu sinonime, pentru a nu uita să înlocuiești cuvintelor parazite.

 • Încearcă să înțelegi cu ce scop folosești aceste cuvinte și care este funcția lor în vorbirea ta.

Spre exemplu, ele pot servi la completarea pauzelor sau a clipelor de meditare în care cauți cuvintele potrivite. Ele mai pot apărea în situațiile de emoții sau teamă în timpul comunicării. Deseori pronunțăm intuitiv aceste cuvinte, fără a le conștientiza, însă înțelegerea cauzei lor adevărate poate determina metodele potrivite de combatere a lor.

 • Implicați prietenii și persoanele apropiate în procesul izbăvirii de cuvintele parazite.

Roagă-i pe cei din jur să menționeze toate cuvintele «nedorite» din vorbirea ta, căci ei le pot observa mai bine.

 • Pune o bandă elastică pe încheietura brațului și pocnește-o de fiecare dată, dacă ai observat că ai folosit cuvinte «interzise» .

Asta te va ajuta să începi a fi deranjat din cauza lor, ceea ce treptat îți va învăța creierul să le evite.

 • Alege una dintre construcțiile verbale „favorite” și începe să o utilizezi deliberat, convingător și în mod repetat. Să zicem, de cel puțin cinci ori într-o propoziție-două. Asta te va ajuta să provoci o reacție la repetările excesive și să-ți controlezi mai bine vorbirea orală.
 • Învață să faci pauze în vorbire, în loc de «ăăăă».

Pauza este forța care atrage atenția și face vorbirea mai expresivă. Citește textul cu voce tare și fă pauze de o secundă-două după fiecare vorbă rostită. Important: în pauză închide buzele, nu lăsa gura întredeschisă. Acest antrenament va ajuta să eviți obiceiul de a completa pauzele cu sunete.

Dezvoltă viteza rațiunii, care reflectă capacitatea unei persoane de a procesa rapid și de a răspunde la informații. Această deprindere se formează din copilărie datorită jocurilor, care dezvoltă motricitatea fină: colorarea conform numerelor, modelarea, asamblarea piramidelor. Și adulții nu strică să acorde atenție unor exerciții simple de îmbunătățire a funcțiilor cognitive.

Una dintre metode este îndeplinirea unor mișcări asincrone. Spre exemplu, să desenezi cu o mînă, iar cu alta să tragi o linie dreaptă. La fel, poți încerca să arăți semnul «OK» cu o mînă și «Perfect» (degetul în sus) cu alta, să faci simultan mișcări diferite.

Cum dezvolți vocabularul așa, ca să nu fie nevoie de cuvintele parazite

Dezvoltarea vocabularului cefe completarea lui permanentă cu cuvinte noi. Iată cum se poate face acest lucru:

 • Citirea cu voce tare contribuie la îmbogățirea vocabularului. În timp ce pronunți un text cu voce tare, atragi atenția la cuvintele necunoscute, și astfel le memorizezi mai ușor.
 • Scrie cuvintele necunoscute și tălmăcirea lor într-un carnet special și repetă-le cu voce tare. Aceasta va consolida în memorie termenii noi, așa ca să-i poți lesne folosi în discuții.
 • Și scrierea frazelor interesante într-o agendă este utilă. Adună citatele preferate, recitește-le uneori. Le poți scrie pe foițe, care apoi să le agăți acasă sau în oficiu. Vezi un citat – citește-l cu voce tare – așa cuvintele vor începe să facă parte din vorbirea ta activă, nu vor fi doar o cunoaștere pasivă.
 • Alege sinonime pentru anumite cuvinte și folosește-le activ în vorbire. Astfel îți vei îmbogăți vocabularul cu expresii mai interesante.
 • Participă la jocurile lingvistice de genul «Alias», «Scrabble», «Slovodel». Ele te vor ajuta să dezvolți aptitudini lexicale și reacția rapidă la cuvintele noi.
 • Creează povestiri expresive, unind trei cuvinte independente într-un context semantic. Spre exemplu, «eprubetă», «curcubeu», «petală» - în 2 minute unește-le într-o singură poveste . Sau ia două obiecte și povestește prin ce se aseamănă și prin ce diferă ele. Acest exercițiu te va ajuta să-ți perfectezi capacitatea de a raționa asociativ și să extinzi orizontul vocabularului.
 • Practica «Monofon». Compune o mică povestire în care toate cuvintele să înceapă cu aceeași literă. Să zicem, «r». «Rîsul rănit s-a repezit în rîu. Racii l-au rănit rău. Rîsul răgea și răcnea»… Sau «Alfabetul». La fel, trebuie să crezi o povestire interesantă, în care toate cuvintele vor începe cu litera care urmează în alfabet.
 • O altă variantă — «Pălăria», unde trebuie să descrii cuvintele care au căzut din pălărie, cu ajutorul altor cuvinte, fără a folosi termeni înrudiți. Jocurile de acest fel dezvoltă perfect vorbirea corectă, dat fiind că în timpul lor îți amintești cuvintele pe care le folosești rareori în viața de zi cu zi.

Dacă omul va înceta să folosească cuvinte parazite, el va obține o claritate și o expresivitate mai mare a discursului său. Lipsa cuvintelor de prisos îi va permite să se exprime mai clar, mai exact și mai ferm, iar aceasta nu doar îi va spori încrederea în sine, dar îl va face un interlocutor mai atrăgător.

Este actual nu numai pentru comunicarea în afaceri, ci și în viața obișnuită. În comunicarea cu prietenii și persoanele apropiate, vorbirea curată va ajuta la evitarea neînțelegerilor și va face comunicarea mai interesantă și mai dinamică. Și va crea imediat o impresie mai plăcută.

7
2
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?